Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Güney Gaz Koridoru projesi Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacak - Enerji Haberleri

        Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2'nci Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu Toplantısı'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin çok yönlü enerji politikalarıyla bölgenin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağladığını belirtti.

        Bakan Albayrak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'nda konuşma yaptı. Konuşmasına Hocalı katliamına değinerek başlayan Albayrak, katliamda hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Güney Gaz Koridoru konseptinin Avrupa Komisyonunca yaklaşık 10 yıl önce ortaya konmuş, enerji arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine büyük katkı sağlayacak bir proje haline geldiğini söyleyen Albayrak, bu proje ile Hazar kaynaklarının, önce Türkiye'ye olmak üzere Avrupa'ya iletilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.

        "TANAP PROJESİYLE DİĞER PROJELERİN DE ÖNÜ AÇILACAK"

        Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doğalgazın üretiminden son kullanıcıya iletimine kadar toplam 45 milyar dolarlık yatırımlar paketi ile dünyada eşine rastlanmayan en karmaşık doğalgaz projeler zincirini temsil ettiğini dile getirdi. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin dünyaya örnek teşkil ettiğini vurgulayan Albayrak, bu işbirliğinin en son örneklerinden biri olan TANAP Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bel kemiğini oluşturduğunu ve TANAP sayesinde Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliğindeki diğer projelerin de önünün açıldığını ifade etti.

        Albayrak, başkent Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le de bir araya geldi. Görüşmede Azerbaycan ve Türkiye arasında enerji alanındaki iş birliği konuları ile TANAP Projesi gündeme geldi.

        ŞAHDENİZ'DEN ÇIKAN DOĞALGAZ TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA ULAŞTIRILACAK

        Albayrak, Aliyev’in yanı sıra AB Komisyonu Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Amos Hochstein’la da ikili görüşmelerde bulundu.

        10 ülkenin enerji bakanlarının katıldığı Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu Toplantısı'nda, projede gelinen son durum değerlendiriliyor.

        Güney Gaz Koridoru Projesi’yle Azerbaycan’ın Şahdeniz 2 yatağından çıkan doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması amaçlanıyor.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ