Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Kömürde maliyet farkına işgücü kriteri - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Bakanlar Kurulu, kömür işletmelerine destek kararı aldı. Buna göre, linyit ve taş kömürü çıkarılan ve özel kişilerin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmelerinde, meydana gelen maliyet artışlarının karşılanması amacıyla destek verilecek. Yer altında çalışacak işçi başına destek ödenecek. İşçi ücretlerinin ödenmemesi halinde, destek ödemesi de yapılmayacak. Başka bir kararla da devam eden rödövans sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için ödenen fiyat farkı hesaplamasında değişikliğe gidildi. Bu fiyat farkı ödemesinde artık, Enerji Bakanlığı tarafından belirlenecek işgücü zorluk katsayısı dikkate alınacak.

        5 YIL DESTEK VERİLECEK

        Destek ödemeleri, 1 Ocak 2016’dan itibaren hesaplanacak ve 5 yıl süreyle devam edecek. Açık kömür işletmelerinin yer altı işletmesi gibi beyan edilmesi halinde, ödenen destek tutarının 10 katı ceza tahsil edilmesi de söz konusu olabilecek.

        FAALİYET DURDURULURSA DESTEK YOK

        İş sağlığı ve iş güvencesi bakımından veya işletme güvenliği açısından faaliyeti durdurulan işletmelerde, üretimin durdurulması ile faaliyete müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede destek ödenmeyecek. Hazırlık döneminde yer altı işlerinden çıkarılan her 1 metreküp pasa için fiyat farkının yüzde 16’sı uygulanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ