Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: Korkunç siber saldırı var - Enerji Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/GAZETE HABERTÜRK

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikte kayıp-kaçak oranlarının azaltılması için ciddi çaba harcandığını kaydetti. Yılmaz, elektrik dağıtım şirketleri için “Ar-Ge projeleri yapıyorlar. Mesafe alıyoruz. Kayıp-kaçak hedeflerini revize etmeseydik, ayakta kalamazlardı. Biraz empati yapmak lazım. Hem tüketiciyi koruyoruz hem de hizmetin devamı için gerekli. Onlar da ne olursa olsun biraz pahalı aldılar. Zannettiler ki ciddi kâr edecekler. Hizmet sektörü bu, müteahhitlik değil. Ciddi kâr beklemesinler” diye konuştu.

        Yılmaz, abonelerden kesintiler dışında çamaşır makinesi gibi cihazlarının zarar gördüğü yönünde şikâyetler aldıklarını da söyledi. Yılmaz, kesinti sürelerini aşan şirketlerin tazminat ödediğini de anımsattı. Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin 5 yılda 18 milyara yakın yatırım yapacağını anımsatırken, “Bu yatırımlarla tüketici memnuniyeti yükselmeli. Tarifede şirketleri mağdur etmemeye çalışıyoruz” dedi. Kayıp-kaçak bedellerinin aboneden alınması konusunda sürekli savcılıklara şikâyet edildiğini belirten Yılmaz, “Tüketici dernekleri beni şikâyet ediyor. Ancak biz bunu yapmak zorundayız. Şirketler nasıl ayakta kalacak? Tüm dünyada sistem böyle” ifadelerini kullandı.

        ‘BIRAKMAK İSTİYORLAR’

        Piyasayı karıştırmak için ‘malum yapıların’ Yargıtay’daki etkisiyle bazı kararlar çıktığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu. “Daha önceki kararlarda ‘Sistemin gereği’ deniyordu. Bu iş böyle olmazsa şirketler bırakıp gider. ‘Verdiğimiz para da sizin olsun’ diyorlar. Kayıp-kaçak her zaman bu sistemde var. ‘Ben çıkmak istiyorum’ diyorlar. Yatırdıkları parayı da bırakmak istiyorlar. O zaman hizmet nasıl verilecek?”

        'KORKUNÇ SİBER SALDIRI VAR'

        Yılmaz, enerji sektörünün de siber güvenlik konusunda bazı tedbirler alması gerektiğini belirterek, EPDK’nın ciddi bir siber savaş yürüttüğünü söyledi. Yılmaz, “Epey mücadele ediyoruz. Acayip saldırılarla uğraşıyoruz. Korkunç saldırılar var. Bir atak geliyor, bin tane, 11 bin tane saldırı. Öyle bir savaş ki Çin’den, Amerika’dan, Rusya’dan geliyor. Resmen savaş” dedi. Elektrik üretim fiyatlarının düşük seyrettiğine yönelik eleştirilere de yanıt veren Yılmaz, “Biz fiyatlara karışmayız. Serbest piyasada oluşuyor. Ancak sağlıklı seviyeye gelecek, yavaş yavaş yükseliyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ