Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Enerjide sanal ihaleyle kapasite kiralama dönemi - Enerji Haberleri

        Hatay’daki 904 megavat kurulu güce sahip Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin belli üretim kapasitesini yıl içinde iki kez diğer şirketlere ihaleyle tahsis eden Akenerji, yaz sonrası kiralama için tamamen sanal ortamda yeni ihaleye çıkacak.

        Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yalnızca büyük sermaye yatırımlarıyla üretimi artırmaya değil, aynı zamanda var olan ürünleri pazarlamaya da odaklandıklarını bildirdi.

        İhaleyle kapasite kiralama yöntemi konusunda bilgi veren Danışman, “Bu hizmetin enerji sektörüne girmek isteyen, ancak yatırım maliyetlerini göze alamayan şirketler için bir fırsat olduğuna inanıyoruz. İhaleyi kazanan şirket, öngörülen dönemde, istediği an talep edilen megavat kadar elektriği alıp satma imkanına sahip. Yani santral almadan, yatırım yapmadan, santral sahibi olmak gibi bir şey.” değerlendirmesinde bulundu.

        Daha önceki 2 ihalenin fiziki olarak gerçekleştiğini, ancak 3. ihalenin tamamen sanal ortamda yapılacağını belirten Danışman, "Hatay’daki Erzin doğalgaz santralinin kapasitesinin 40 megavat kullanım hakkını bu yılın üçüncü çeyreği için Vitus, 20 megavatlık bölümünü ise dördüncü çeyrek için ihaleyi kazanan Enerjisa’ya veren Akenerji olarak, yeni ihalede kapasiteyi de artırmayı planlıyoruz.” dedi.

        ARIZALARA RAĞMEN KESİNTİSİZ KULLANIM

        İhaleyi kazanan şirketin, sermaye ve finansman ihtiyacı olmadan büyük kombine çevrim santralinin verimine küçük kapasitede ulaşma imkanına sahip olduğunu anlatan Danışman, kullanım hakkına erişen firmanın, yalnızca bir gün öncesinde bildirimde bulunarak, elektrik üretimi gerçekleştirebildiğini kaydetti.

        Santrali belirlenen dönemler için “kiralayan” firmaların bir diğer avantajının da tahsis edilen kapasitenin bu dönem boyunca her saat kullanılabilmesi olduğunu vurgulayan Danışman, "Böylece firma, olası bir gaz krizinde, doğalgazla üretim yapan santral kesintiye uğrasa bile kiralanan kapasiteyi kesintisiz kullanabilecek." ifadesini kullandı.

        Santralin kesintisiz elektrik üretimi sağlayabilmesinin, ihaleyi kazanan oyunculara piyasada daha kolay elektrik müşterisi edinme konusunda, daha geniş bir manevra alanı yaratacağını anlatan Danışman, şöyle devam etti:

        “Mesela, elinde bolca rüzgar santrali kapasitesi bulunan bir oyuncu, potansiyel alıcılara kesintisiz elektrik tedarik edemez. Bu yüzden örneğin rüzgardan elektrik üretebildiği halde bunu satmakta zorlanabilecek oyuncular, santralin ihaleye çıkacak kadar kısmını portföyüne eklemeyi tercih edebilir. Santralin kapasitesini bu şekilde tahsis etmenin Akenerji için de avantajları var. Doğalgaz santralinin yıl boyu tam kapasite çalışmaması durumunda, Akenerji bu şekilde tesisin en azından belli bir bölümünün gelir getirmesini garantiye alıyor. Bu garantiyi de ihaleyi kazanan firmanın, belirlenen kapasiteyi kullanma hakkını elde etmek için ödeyeceği tutar oluşturuyor."

        Türkiye’de bu yöntemi ilk uygulayan şirketin Akenerji olduğunu ifade eden Danışman, yurt dışında ise Dong Energy, EDF Group gibi örneklerin olduğunu ve Kanada, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde ihaleyle enerjide kapasite kiralama uygulamaların gerçekleştirildiğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ