Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Berat Albayrak darbe girişimi gecesinde neler yaşandığıyla ilgili ilk kez konuştu - Enerji Haberleri

        Enerji Bakanı Berat Albayrak bir televizyon programında darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. OHAL'le ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak, ekonomik gelişmelere de değindi.

        Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından notlar;

        * Farklı insanlardan farklı uyarılar geldi. Farklı kamu yöneticileriyle iletişime geçmeye başladık. İlk Başbakan ile görüştük. Darbe girişimi hususu ilerleyen dakikalarda belli oldu. 21.30-22.00 civarıydı darbe girişimi olduğunu anladık.

        * Sayın Cumhurbaşkanımız abdestini aldı, namazını kıldı ve süreci başlattı. Cumhurbaşkanımız süreci kontrollü yönetti. Şu veya bu şekilde Davos nasıl sembolize edildiyse birçok şey yaşadık bu süreçte 'Haydi Bismillah' deyip helikoptere yürümemizdi burada da.

        "3 HELİKOPTER KEŞİF UÇUŞU YAPIYORDU"

        * O üç bahsi geçen oteldeyken 3 helikopter keşif uçuşu yapıyordu, farkettik. Biz anında ulusal medyaya çok hızlı bir şekilde telefon aracılığıyla Cumhurbaşkanımızın mesajını ilettik.

        * İstanbul, Ankara'yla görüşmeleri yapıyorduk. İstanbul Valimizin güvenli bir ortama geçtiği sonrasında ulusal medyaya bağlanması konusunda talimat gitti. Kendisi de TSK'nın işin içinde olmadığını açıkladı. Canlı yayın ancak telefonla sağlanabildi.

        * Burada tüm bu verilen talimatlar, liderliği ile ilgili başka bir başarı hikayesini ortaya koydu. Daha önce yaşanan krizler gibi başarılı bir şekilde yönetti.

        "NEREYE GİDİLECEĞİNE UÇAKTA KARAR VERİLDİ"

        * İstanbul olmasaydı; 4 alternatif oluşturduk, Aydın, Dalaman, Bodrum, İzmir. Uçak kalktıktan sonra talimatı Cumhurbaşkanımız söyledi. Uçağa bindikten sonra uçak havada gittikten sonra son dakikaya kadar bekledi ve kararını verdi. Nereye gidileceğine son anda karar verildi.

        * Bu tarihi açıdan dönülüp bakıldığında uzun yıllar unutulmayacak bir olaydır. Böyle bir olay gerçekleşmedi. Yeniçeri'de bile böyle bir operasyon yok. Tarihi olarak destan yazmış bir milletin muazzam bir başarı hikayesi var.

        * Tüm riskler çok güçlü bir şekilde yürütüldü. Bunun temelinde halkın milletin sevgisi ve desteğine dayanıyor. Başarısız olma imkanınız yok Allah'ın da izniyle tabii.

        * Gayet sakin kontrollü, ciddi bir şekilde meseleyi ele aldı. Bir tepki vermedi, sadece dinledi. Dün ve evvelsi gün Cumhurbaşkanımız röportajlarımızda bahsetti. Bilgilendirmek mevzusu devletimizin ilgili kurumları tarafından gerekli açıklamaların yapılmadığı ortaya koyuldu.

        * Uçakta nerede ineceksiniz, kuleyle ilgili süreçler, kulenin ele geçiriliyor olması ve uçağın indiriliyor sonrası ki o sırada jetler 50 metre yanımızdan geçiyordu. Hangi havaalanına inileceği ve süreç konuşuldu. Süreç başarılı bir şekilde yönetildi. Biz hayalet bir şekilde İstanbul'a ulaştık.

        "BUGÜN TÜRKİYE'DE MİLLİ BİR TABLO VAR"

        * Başka bir insanlar yaşarsa ne kadar farklı duygular yaşar diye düşünüyorum. Bu insanın fıtratıyla ilgili, ilahi kaderin verdiği duygularla ilgili. Cumhurbaşkanımıza beslediğim muhabbet ve duyguyla bir kez daha muhabbet ve duygu besledim. Tüm aile gayet rahat bir süreç yaşadık. Cenabı Allah'a hamediyorum.

        * Cumhurbaşkanımızı seven 10 milyonlarca insan var. Belki de o muhabbetlerden nasiplenerek rahat geçirdik. Milletimiz büyük bir destan yazıyor.

        * Kesinlikle meydanlarda durmak lazım. Birlik beraberlik bu milletin en büyük silahı. İkinci bir talimata kadar meydanlardayız. Bir daha böyle bir kalkışmayla ilgili burada çok şey söylenir. Bundan sonra türkiye'de olağan dışı gerçekleştirilecek herhangi bir gelişme ve gelişmeden sonra oluşacak iklim milli değildir. Yine de tedbirli ve dikkatli olmalıyız. Bugün Türkiye'de milli bir tablo var.

        * Bu süreç müthiş bir kazanımdır. Herhangi bir olağan dışı bir operasyonda ortaya çıkacak siyasi resim milli değildir. Olağan dışı bir gelişme milli değildir.

        * Birincisinden başlarsam eğer bu süreçte çarşamba günü gerçekleşen önce MGK sonra Bakanlar Kurulu ile beraber tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'nun onaylamasıyla sonrasında Meclis'ten geçince kabul edildi. Sosyal medya ve medyada OHAL'in sıkı yönetimle karıştırıldığını görüyorum.

        * Sıkı yönetimden uzaktan yakından alakası olmayan, devlet için uygulanacak olan, halkın güvenliği için daha iyi noktadan geçebilmesi için atılması gereken adımdır. Gündelik hayatı etkileyecek bir hadise değildir.

        * İdam hususu halkımızdan çok duyduğumuz bir talep var. Siyaset halkın taleplerini enine boyuna tartışıp hayata geçirmeli.

        "ADALET VE DIŞİŞLERİBAKANI ABD'YE GİDECEK"

        * (Gülen'in ahmaklar açıklaması) 79 milyon insanın zerre şüphe yoktur bu haşşaşi yapı, o yapıyla ne kadar benzeştiği böyle insanlar ortaya çıkarabilen, bir insan vatanına ihanet ediyorsa her şeye ihanet eder, bu yapı o dur. Bu yapı insanlarına vatanına ihanet ettiriyor. 79 milyonun bu darbeyi demir yumruğuyla kazanması en büyük kazanımdır.

        * Bu konu artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanımızın Başbakanımızın değil 79 milyonun muhattap olduğu açık ve net bir resimdir. Türkiye'nin 100'lerce yıllık Türk milleti tarihinde her zaman olduğu gibi güvene dayalı sürecinde devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta ABD'yi ziyaret edeceğiz. Adalet ve DışişleriBakanı ABD'ye gidecek.

        "HALKIMIZA KIŞ GELMEDEN DOĞALGAZ İNDİRİMİNDE GÜZEL HABERLERİ VERECEĞİZ"

        * Millet olarak duruşumuzu ortaya koyacağız. Türkiye son birkaç yıldır yaşadığı türbülanslar sonrasında daha güçlü bir yeniden kalkınma planı içerisinde çok yoğun bir ekonomik paket çalışmasına girdi. Meclis planımız Meclis tatile girmeden önce 1 ay içinde açıklanacak. EKK üyesi olarak ben de destek olmaya çalışan bakan olarak en kısa sürede vergi barışı, 1 Ocak 2017 sonrasındaki yeni finansal iklimde çok ciddi kolaylık sağlayacak.

        * Çok önemli maddelerin çıkmasını bekliyoruz. Dövizdeki dalgalanmalarla ilgili önemli olan mali disiplinden taviz veriyor musunuz, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gelişmesi açısından bölgedeki iyi oyunculardan olarak duruşunuzu sergiliyor musunuz?

        * Bu noktada zerre bir yavaşlama yok, duraksama yok. Bugün Türkiye dünden daha güçlü kararlı, zerre kimsenin şüphesi olmasın hem yerli hem yabancı yatırımcıların. Sosyal medya psikolojik harbi yaşanıyor. Türkiye'de sosyal medya kullanıcısı olan herkese sahte korkular, panik havası, terçrize olma durumlarına hiçbir şekilde gelmiyoruz gelmeyeceğiz.

        * Allah nasip ederse yoğun bir çalışma içindeyiz. İstikrarlı bir şekilde enerji için çalışmalara devam ediyoruz. Enerji maliyetleriyle ilgili konu ise tahkime bağlı konuda son noktaya gelmemiş olsak da halkımıza bu kış gelmeden doğalgazda çok ciddi indirim olarak güzel haberleri vereceğiz. Eylül- Ekim gibi diye düşünüyoruz.

        * Böyle bir darbe görülmedi, böyle bir insanlık dışı muamele olamaz. Bunun karşısında duran herkesin milli duruş, birlik beraberlik duruşu sergilediğini görüyoruz. 79 milyon vatandaşımıza ne kadar teşekkür etsek, ne kadar şükretsek, ne kadar bu destansı mücadeleyi övsek azdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ