Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Dünya kömür tüketiminde lider Çin - Enerji Haberleri

        Dünyada geçen yıl en fazla kömür 1 milyar 920 milyon 400 bin ton petrol eşdeğeri ile Çin'de tüketildi.

        "BP Dünya Enerji İstatistikleri Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, geçen yıl dünyada en çok tüketilen ikinci enerji kaynağı yüzde 29,2 ile kömür oldu. Raporda kömürün diğer enerji kaynaklarına göre küresel pazar payı azalan tek yakıt türü olduğu ifade edildi.

        Dünyada kömür tüketimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,8 azalışla 3 milyar 839 milyon 900 bin ton petrol eşdeğerine geriledi. Söz konusu rakam, 2014 yılında 3 milyar 911 milyon 200 bin ton petrol eşdeğeri düzeyindeydi.

        Çin, geçen yıl dünya kömür tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sini tek başına gerçekleştirerek kömürü en çok kullanan ülke oldu. Ülkede kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,5 azalarak 1 milyar 920 milyon 400 bin ton petrol eşdeğerine düştü.

        Küresel kömür tüketiminde ikinci ülke 407 milyon 200 bin ton petrol eşdeğeri tüketimiyle Hindistan oldu. Ülkede kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 4,8 artış gösterdi.

        Hindistan'ın ardından dünyada en fazla kömür tüketen üçüncü ülke ise ABD oldu. Ülkede geçen yıl kömür kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 12,7 azalışla 396 milyon 300 bin ton petrol eşdeğerine geriledi.

        Rapora göre, dünyanın büyük petrol ve doğalgaz üreticisi konumundaki Türkmenistan, Kuveyt, Katar, Trinidad ve Tobago ile Ekvador'da geçen yıl kömür tüketilmedi.

        ÇİN ÜRETİMİNDE DE LİDER

        Dünya genelinde geçen yıl kömür üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 azalarak, 7 milyar 861 milyon 100 bin ton oldu.

        Rapora göre, geçen yıl dünyada en fazla kömür üretimi 3 milyar 747 milyon tonla Çin'de gerçekleşti. Dünya kömür üretiminin yüzde 47,7'sini tek başına üstlenen Çin'i, 812 milyon 800 bin tonluk üretimle ABD ve 677 milyon 500 bin tonluk üretimle Hindistan izledi.

        Geçen yıl bir önceki yıla göre kömür üretimini en çok artıran ilk üç ülke ise Sırbistan, Bulgaristan ve Romanya oldu. Sırbistan geçen yıl üretimini bir önceki yıla yüzde 27,7, Bulgaristan yüzde 14,7 ve Romanya yüzde 8,4 artırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ