Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Petrol fiyatlarını destekleyecek tablo - Enerji Haberleri

        Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısma kararı almasından sonra petrol piyasasında beklenen hareketlilik gerçekleşti. Brent petrol 53 doları zorlayarak son bir buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

        OPEC, çarşamba günü Viyana'da gerçekleşen 171. Olağan OPEC Toplantısı'nda petrol üretim seviyesini günlük 1,2 milyon varil düşürme kararı aldı. Anlaşmaya göre, ekimde 33,64 milyon varil olan günlük petrol üretimi 32,5 milyon varil seviyesinde sabitlendi.

        Toplantı sonrası alınan kararları açıklayan Katar Enerji ve Endüstri Bakanı ve OPEC Konferans Dönem Başkanı Muhammed bin Salih es-Sede, bütün üyelerin iş birliği ve anlayışıyla ortak karara vardıklarını belirterek, "Petrol üretim kısıtlaması, Ocak 2017'de başlayacak." dedi.

        OPEC ülkelerinin üretimi azaltmasına ek olarak kartel dışındaki ülkelerden de destek aldıklarını dile getiren es-Sede, buna göre üye olmayan bazı ülkelerin petrol üretimlerini günlük 600 bin varil düşüreceklerini, bunun için de Rusya'nın petrol üretimini günlük 300 bin varil düşürme sözü verdiğini söyledi.

        Bazı ülkelerin anlaşmaya dahil edilmediğini ifade eden es-Sede, Endonezya'nın üyeliğinin ise askıya alındığını belirtti. Libya ve Nijerya ise üretimlerinde değişikliğe gitmeyecek.

        Anlaşmaya göre, en fazla kesintiyi Suudi Arabistan yapacak. Ülke, petrol üretimini günlük 486 bin varil düşürecek. Üretimini artıracak tek ülke ise İran oldu. İran günlük üretimini 90 bin varil artıracak.

        OPEC'in aldığı üretimi azaltma kararı 6 ay uygulanacak ve uygun görülmesi halinde bir 6 ay daha uzatılabilecek.

        Bu arada, kararın açıklanmasıyla fiyatlar yükselişe geçerken, brent petrol yüzde 8 artışla 51,79 dolara çıktı. Anlaşmanın etkileri sürerken, petrol fiyatı bir buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 52,73 doları gördü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ