Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Madencilik Berat Albayrak: "Kömürde çevre kriterimiz AB’den daha yüksek" - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını artıracaklarını belirterek “Birileri bize temiz enerji aklı veriyor. 15.5 milyar ton kömürümüz var. Kurulu gücümüz iki kata çıkabilir. Ama nereye dokunsak ‘Yok’, ‘Aman yok’ diyorlar” diye konuştu. Kömür şartnamelerine çevreye ilişkin ilkeler koyduklarını anımsatan Albayrak, belirledikleri kriterlerin Avrupa ülkelerinden ileri olduğunu söyledi.

        ŞARTNAMEYE ÇEVRECİ KRİTER KONULDU

        TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde konuşan Albayrak, dünyada pek çok ülkenin elektrik üretiminde kömürü kullandığını belirterek temiz enerji gerekçesi ile Türkiye’de bunun engellenmek istendiğini kaydetti.

        Albayrak, kömürün elektrik üretimindeki payının Almanya’da yüzde 45, Çin’de yüzde 75, ABD’de yüzde 35 olduğuna dikkat çekerek “15.5 milyar ton kömürümüz var. Kurulu gücümüzün en az bir misli daha yani 10 bin megavatın üzerine bir 10 bin megavat daha yapabilecek kapasitemiz varken, nereye dokunsak, ‘Yok’, ‘Aman yok’ diyorlar” dedi.

        Albayrak, yerli kömürün elektrikteki payının yüzde 13 düzeyinden yüzde 18’e çıktığını kaydederek “Bunu daha da artıracağız. Son 10 yılda 7.5 milyar tonluk rezerv bulduk. Afyon, Eskişehir, Trakya, Konya kömürlerini ekonomiye kazandıracağız. Çevresel faktörlerden de taviz vermeyeceğiz” dedi.

        Albayrak, son hazırladıkları termik santral şartnamesine de çevresel faktörlere ilişkin şartlar koyduklarını belirterek “Avrupa’nın kriter aldığı partikül madde miktarı günlük 40 mikrogram, bizim şartnamemizde 23 mikrogramı geçemez. Kükürt, 1 metreküp havada 125 mikrogram, bizde üst sınır 33.7. Azot oranı 200 mikrogram, bizde 134. Kim daha fazla çevreci?” diye konuştu. Albayrak, kamu ve özel olarak toplam 2 milyon metre olan sondaj derinliğini de artıracaklarını belirterek “Bunu, artık yılda 1 milyon metresi kamu olmak üzere 3 milyon metreye çıkarmalıyız. 2017’de 3 milyon metre, 2018’den sonra en az 5 milyon metreye çıkma hedefimiz var” dedi.

        Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ