BP 2017 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu'na göre, geçen yıl küresel kömür tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1.7 düşüşle 53 milyon ton petrol eşdeğeri azaldı.
Küresel birincil enerji kaynakları arasında kömürün payında son yıllarda yaşanan düşüş, küresel düzeyde artan yenilenebilir enerji yatırımları, ülkelerin temiz enerji politikaları ile temiz enerji teknolojilerinin maliyetinin azalması ve sürdürülebilir kaynaklarının enerji sistemlerine dahil edilmesinden kaynaklandı.
Söz konusu etkilerle yıldan yıla gözlenen düşüş eğilimini sürdüren kömür tüketimi, böylece geçen yıl son 10 yıl ortalaması olan yüzde 30'lardan yüzde 28.1'e gerileyerek, 3 milyar 732 milyon ton petrol eşdeğeri düzeyinde kaldı.
TÜRKİYE'DE DURUM
Türkiye'de ise kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10.3 artarak 38.4 milyon petrol eşdeğerine yükseldi. Türkiye, geçen yıl bir önceki yıla göre kömür üretimini, yüzde 18.7 artırarak 15.2 milyon ton petrol eşdeğerle en çok artıran üçüncü ülke oldu.
Kömür üretimini en çok artıran ülke ise önceki yıla oranla yüzde 57 artışla 22.8 milyon ton petrol eşdeğeri ile Moğolistan ve yüzde 19.5 artışla 1.8 milyon ton petrol eşdeğerle Pakistan olarak kayıtlara geçti.
Dünya genelinde geçen yıl kömür üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 6.2 azalışla 3 milyar 656 milyon 400 bin ton olurken, tüketim farkı stoklardan karşılandı.
Küresel kömür üretiminin yüzde 46.1'ine karşılık gelen 1 milyar 685 milyon ton petrol eşdeğeri üretim Çin'de gerçekleşti. Çin'i, 364 milyon 800 bin ton petrol eşdeğeri üretimle ABD ve 288 milyon 500 bin petrol eşdeğeri üretimle Hindistan izledi.
ÇİN LİDERLİĞİNİ KORUDU
Çin, geçen yıl dünya tüketiminin yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasını tek başına gerçekleştirerek kömürü en çok kullanan ülke oldu.
Dünya liderliğini korumasına karşın, Çin'de de kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.6 azalarak 1 milyar 887 milyon 600 bin ton petrol eşdeğerine geriledi.
Küresel kömür tüketiminde ikinci ülke 411 milyon 900 bin ton petrol eşdeğeri tüketimiyle Hindistan oldu. Ülkede kömür tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3.6 artış gösterdi.
Hindistan'ın ardından dünyada en fazla kömür tüketen üçüncü ülke ise ABD. Ülkede geçen yıl kömür kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 8.8 azalışla 358 milyon 400 bin ton petrol eşdeğerine geriledi.
Rapora göre, dünyanın büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden Katar, Türkmenistan, Kuveyt, Trinidad ve Tobago ile Ekvador'da son 9 yıldır kömür tüketilmedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.