Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik EPDK Başkanı Köktaş,Türkler'in elektrik faturası ödeme alışkanlığı konusunda da çarpıcı istatistikler verdi - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, elektrik dağıtım şirketlerinin 2.33 olan brüt kar marjının 3.49'a çıkarıldığını açıkladı. Köktaş, 1 Ocak 2013'ten itibaren yeni kar marjlarının uygulamaya gireceğini belirterek, "Bu artış, kesinlikle nihai tüketici elektriğine zam olarak yansımayacak" dedi. EPDK, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, elektrik dağıtım şirketlerinin kar marjlarıyla ilgili önemli bir karar aldı. Kurul, halen elektrik dağıtımının perakende ayağında 2.33 olarak uygulanan, pek çok dağıtım şirketinin düşük bulduğu ve şikayet ettiği brüt kar marjını artırdı. Buna göre elektrik dağıtım şirketlerinin halen 2.33 olan brüt kar marjı, 3.49'a yükseltildi.

        'ZAM OLARAK YANSIMAYACAK'

        EPDK Başkanı Köktaş, Ankara'da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, 3.49'a çıkarılan kar marjının, 1 Ocak 2013'ten itibaren uygulamaya gireceğini belirterek, bu artışın nihai tüketici elektriğine zam olarak yansımayacağını söyledi. Köktaş, elektrik tarifesinde bulunan dağıtım şirketlerine gelir yaratacak diğer parametrelerdeki ayarlamalar sayesinde artışın zam olarak yansımayacağını söyledi.

        ELEKTRİK FATURASINA ÇARPILAN TÜRKLER

        Köktaş, Türkler'in elektrik faturası ödeme alışkanlığı konusunda da çarpıcı istatistikler verdi. Köktaş, Türklerin yüzde 67'sinin hemen ilk ay faize girmeden elektrik faturalarını ödediğini belirterek, "İkinci ay, yani geç ödeme nedeniyle faize girdiğinde ödeyenlerle birlikte bu oran, yüzde 85'in üzerine çıkıyor. Daha sonraki aylar bir miktar daha artış oluyor" dedi.

        Türkiye'de, 30 milyon dolayında elektrik abonesi bulunuyor. Köktaş'ın verdiği bilgiye göre yaklaşık 21 milyon abone faize girmeden faturasını ödüyor. Kalan, 9 milyon abone, faize çarpılarak faturasını yatırıyor.

        Köktaş, faturalarda ödeme konusunda ortaya çıkan eğilimin her ay tekrarlandığını belirterek, "Bu, genel bir eğilim olarak ortaya çıyor. Aydan aya bir değişiklik olmuyor" dedi.

        ÖZELLEŞTİRMEDE CAZİP FİYAT BEKLENTİSİ

        EPDK kaynakları, yeni belirlenen kar marjının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na (ÖİB) bildirileceğini belirterek, "ÖİB, bu veri ışığında dağıtım bölgeleri için bir değerleme çalışması yapacak. Bu oran, dağıtım bölgelerinin daha cazip bir değer üzerinden de satışına olanak sağlayacak" dedi. 3 yıl için belirlenen yeni kar marjları 2013, 2014 ve 2015 yıllarında uygulanacak, daha sonra yeniden belirlenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ