Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Lüks Yaşam Tekne hayatının masrafları ne kadar? - Lüks Yaşam Haberleri

        Pekçok kişinin emeklilik hayallerini süsleyen, birçoğunun da başlı başına bir yaşam tarzı olarak benimsediği tekne hayatı meraklılarına sunduğu manevi tatminin yanı sıra masraflarıyla da dikkati çekiyor.

        Günün doğuşunu ve batışını denizde beşik gibi sallanan bir teknede izlemek, her sabah deniz kokusunu içine çekerek uyanmak ya da şehir hayatının karmaşasından sıyrılıp engin mavilere doğru yol almak birçok kişinin hayallerini süslese de teknede yaşamanın maliyeti insanları böyle bir yaşamı tercih etmekten alıkoyabiliyor.

        Türkiye'nin önemli turistik bölgelerinden Marmaris'teki Netsel Marina Marmaris'in Müdürü Zafer Ergül, tekne bağlama fiyatlarının her marinada değiştiğini ifade ederek, teknenin metrekaresi ve kaç gün marinada kalacağının fiyatların belirlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Buna karşın teknenin marinada kaldığı gün sayısı arttıkça birim maliyetlerin düşmesinin her marinada uygulanan bir fiyat politikası olduğunu belirten Ergül, ''Yani teknenizi yıllık bağlarsanız ve bunu peşin öderseniz günlük bağlamayla kıyaslandığında 1/5 oranında varan bir kazancınız olur'' dedi.

        İşletme olarak uyguladıkları fiyat politikaları hakkında da bilgi veren Ergül, 12x4 (48 metrekare) boyutlarındaki bir teknenin aylık marina bağlama bedelinin bin 24 avro, yıllık bedelin de 4 bin 257 avro olduğunu kaydetti. Ergül, günlük bağlama bedelinin ise 1,153 avro olduğunu dile getirdi.

        TEKNE KARAYA ÇIKINCA MALİYET ARTIYOR

        Teknenin marinaya bağlanmasının ardından elektrik ve su gibi ihtiyaçların yanı sıra teknenin karada bakım maliyetleri de ön plana çıkıyor.

        Büyük marinaların hepsinde tekne sahiplerinin elektrik ve su ihtiyaçlarını karşılamak için servis kutuları bulunuyor ve tüketimleri tespit etmek için her tekneye bir servis kutusu veriliyor.

        Ergül, kendi marinalarında tekne sahiplerinin 16 ampere kadar olan elektrik tüketimleri ile su için ücret ödemediklerini belirtti.

        Teknelerin karadaki bakım ücretleri hakkında da bilgi veren Ergül, teknenin alt bakımı için yılda bir kere karaya çekilmesinin yeterli olacağını ifade etti.

        Bakım uygulamalarının teknenin yapım malzemesine (ahşap, polyester, sac) ve tipine (motoryat, yelkenli, katamaran) göre farklılık gösterdiğini dile getiren Ergül, ''Bu konuda hizmet veren firmalar ve fiyatları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmıştır'' dedi.

        15 tonluk gezer vinç ile karaya çıkarılan tekneler için metrekare başına 10 avro vinç ücreti ödendiğini kaydeden Ergül, bu tutarın 100 ton gezer vinç ile 30 tona kadar tekneler için 12 avro, 100 ton gezer vinç ile 30 ton üzeri tekneler için 16,5 avro olduğunu anlattı.

        Çekek ücretlerine ilişkin de konuşan Ergül, çekek ücretlerinin marinadan marinaya değiştiğini kaydetti.

        İşletmelerinde kara park hizmetinin 10 güne kadar ücretsiz olduğunu belirten Ergül, 10 günü geçmesi halinde karaya çıkış tarihinden itibaren ücretlendirilme uygulandığını dile getirdi.

        Ergül, bu uygulamanın marinanın dinamiğini sağlamak ve yatçıların zamanı etkili kullanabilmesi açısından faydalı olduğunu söyledi.

        Marinada verilen hizmetlerden diğer bir tanesinin de teknenin altına yapışan deniz canlılarının temizlenmesi ve bakım için teknenin altını hazır hale getirmeye yönelik ''alt yıkama'' hizmeti olduğunu ifade eden Ergül, bu hizmet için metrekare başına 2 avro ücret aldıklarını anlattı. Ergül, denizde 16 ampere kadar ücretsiz olan elektrik hizmetinin ise karada 16 amper dahil ücretlendirildiğini sözlerine ekledi.

        ''EN ÇOK BÜYÜK EKRAN TELEVİZYONU ÖZLÜYORUM"

        Deniz tutkunları ise maliyetli bir yaşam tarzı olmasına karşın tekne yaşamını kıyı hayatına tercih ediyor.

        Marmaris'te 22 yıldır teknede yaşayan Bülent Açıkyıldız gününün büyük bir bölümü teknede geçirdiğini belirterek, zaman zaman bölgede ve Yunan adalarında düzenlenen yat yarışlarına katıldığını söyledi.

        Denize olan sevgisinin çocukluk dönemlerinden itibaren başladığını ifade eden Açıkyıldız, ''İlkokul öğrencisiyken bile tekne resimleri çizdiğimi hatırlıyorum. Teknede yaşamanın maddi olarak bir maliyeti var. Onun yanında, avantajları da var. Biz yaşadığımız marina da elektrik ve su parası vermiyoruz. Ayrıca, karaya çıktığımda denizi özlüyorum'' dedi.

        ''YILLIK MASRAF APARTMAN AİDATI GİBİ"

        Bir başka tekne sahibi Cem Doz da 40 yıllık denizci olduğunu kaydederek, denize yakın olmak için teknede yaşamı seçtiğini dile getirdi.

        Teknede gün boyunca hareketli bir yaşam sürdürdüğünü ve zaman zaman günün nasıl bittiğini dahi anlamadığını belirten Doz, ''Zaten teknenin bakımı, temizliği ile uğraşırken günü yarılıyorum. Bana göre teknede yaşamak sağlık içinde önemli. Gün boyunca açık havada yaşıyorsunuz ve yüzlerce defa tekneden iniyor ve çıkıyorsunuz. Bana göre, bu iyi bir spor ve insanı sağlıklı kılıyor'' diye konuştu.

        Teknede yaşamanın evde yaşamaktan fazla bir farkı olmadığını söyleyen Doz, tekne bağlama ücretleri de dahil olmak üzere yılda ortalama 10 bin lira harcama yaptığını, bunu da apartman aidatı gibi düşündüğünü dile getirdi.

        Ev hayatına dair çok fazla şeyi özlemediğini anlatan Doz, ''Tek özlediğim büyük ekran televizyonlar. Zaman zaman da, büyük bir müzik setinden müzik dinleme isteği yaşıyorum. Teknede yaşamak bana mutluluk veriyor. Kendimi, aşık olduğum denizlere daha yakın hissediyorum'' ifadesini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ