Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Tofaş’taki işçilerin 2.200’ü Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’e geçti - Haberin Var Mı? Haberleri

        Tahsin AKÇA- Ahmet KIVANÇ- GAZETE HABERTÜRK

        Renault ve Tofaş işçilerinin öncülük ettiği metal sektöründeki iş bırakma eyleminde Türk Metal’den istifa eden işçiler boşluğu doldurmaya başladı. 5 bine yakın mavi yakalı işçinin çalıştığı Tofaş’taki iş bırakma sürecinde işverenle sözleşmede ücret iyileştirmesi ve ek destekler konusunda anlaşan işçiler, sendika için de hızla Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Çelik-İş’e yöneldi. Şu ana kadar Çelik-İş’e geçen Tofaş’taki işçi sayısının 2.200’e ulaştığı öğrenildi.

        30 GÜN ŞARTI VAR

        Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, bir işyerinde toplu iş sözleşmesi yetkisi alınabilmesi için sendikanın işkolundaki işçilerin en az yüzde 1’ini; işyerinde çalışan işçilerin ise yarıdan fazlasını üye yapması gerekiyor. Tofaş’ta 31 Mart 2015 tarihi itibarıyla personel sayısı 6 bin 534 kişi. Bunun bin 559’u‘beyaz yakalı’ olarak ifade edilen memur ve idareci pozisyonunda, 4 bin 975’i ise işçi. Buna göre Çelik-İş’in Tofaş’ta toplu iş sözleşmesi yetkisi için en az 2 bin 488 işçiyi üye yapması gerekiyor. Türk Metal’den istifa eden işçilerin Çelik İş’e üyeliği, istifadan 30 gün sonra geçerli olabiliyor.

        ‘AİDAT TARTIŞMALI DAVA AÇACAĞIZ’

        Tofaş’ta mevcut sözleşme Ağustos 2017’ye kadar geçerli olduğu için sendika dayanışma aidatının da yasaya göre bu tarihe kadar Türk Metal’e yatırılması gerekiyor. İş bırakma sonrası yeni şartlarla mevcut sözleşmenin delindiğini söyleyen Ali Cengiz Gül, “Bu konu tartışmalı. İstifalar da olduğuna göre aidatın yeni sendikaya yatırılması gerekiyor. Bunun için mahkemeye başvuracağız” dedi.

        RENAULT’DA KARAR NETLEŞMEDİ

        İş bırakmanın başladığı 5 bine yakın işçinin çalıştığı Renault’da bazı işçilerin Birleşik Metal-İş’e geçtiği ancak işçilerin henüz net bir tavrının bulunmadığı öğrenildi. İşçilerin 2 hafta içinde bu konuda komisyon kurması bekleniyor.

        'TEMSİLCİYİ KENDİLERİ BELİRLESİN'

        Çelik-İş Sendikası Başkanı Ali Cengiz Gül, Tofaş işçilerinin iş bırakma eylemindeki beklentileri olan sendika temsilcilerini seçimle kendileri belirleme ve tüm toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika yönetiminin yanı sıra işçi temsilcilerinin de yer almasını desteklediklerini, bu beklentileri karşılayacaklarını söyledi. Gül, ayrıca halen ortalama ücret üzerinden aylık 75 lira olan sendika dayanışma aidatının üst sınır olduğunu ve işçilerin bu rakamı yeni dönemde kendileri belirleyeceğini de ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ