Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? 5 ayda yüzde 65 zamlanan zeytinyağı ‘altın’ çağında - Haberin Var Mı? Haberleri

        Zeytinyağı yılın ilk 5 ayında yüzde 65 zamlandı ve 5 litrelik zeytinyağının raflardaki fiyatı 100 liranın üzerine çıkarak neredeyse gram altın fiyatıyla eşitlendi. Aralık 2014’te litresi 17.6 TL’ye satılan zeytinyağının fiyatı mayıs ayı sonunda 22.5 TL’ye kadar yükseldi. Artışı değerlendiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, üreticinin fiyatların yükseleceği beklentisiyle malını pazara indirmemeyi tercih etmesi nedeniyle fiyatların yüksek bantta ilerlediğini, bu sezon içinde gerileme beklenmediğini belirtti.

        BEYAZ AMBALAJA YÖNELİM

        Fiyatın yüksek seyretmesinin iç tüketim üzerinde de etkisi olduğunu dile getiren Uygun, tüketicinin raftaki fiyatları görünce zeytinyağından uzaklaştığını ve alternatif yollar aramaya başladığını belirtti. Uygun, birçok tüketicinin de “beyaz ambalaj” olarak adlandırılan markasız ürünlere yöneldiğini söyledi.

        ÇARE TOPLU SİPARİŞ

        Zeytinyağı fiyatlarının artması, pazarda talebi düşürüyor. Tüketici, çareyi toplu siparişte arıyor. İnternet üzerinden de zeytinyağı alışverişinin bu yıl hareketlendiğine ilişkin bilgiler aldıklarını ifade eden Uygun, “Bazı tüketiciler bir araya gelerek toplu alım yapma seçeneğini kullanıyor. Fabrikalarla doğrudan temasa geçerek sipariş veriyorlar. Bu, fiyat açısından avantaj getirse de tağşişli yani farklı yağlarla karıştırılmış zeytinyağı riskini de gündeme getiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

        REKOLTE 40 BİN TON DÜŞTÜ

        Zeytinde rekolte hava koşulları nedeniyle hem dünyada hem Türkiye’de düştü. Türkiye’de rekolte 190 bin seviyelerinden 150 bin tonlara geriledi. İspanya’da da rekolte 3 milyondan 2 milyona geriledi.

        İHRACATTA YÜZDE 40’LIK BÜYÜK KAYIP

        Türkiye’nin bu yıl zeytinyağı dış satışında yüksek ihracat beklediğine dikkati çeken Uygun, fiyatlarının dünya ortalamasının üzerine çıktığına değinerek “Geçen sene zeytinde ‘yok yılı’ idi ve sezon başından haziran ayına kadar 15 bin tonluk ihracat gerçekleşmişti. Bu yıl ise aynı dönemde ancak 9 bin ton mal satabildik. Yani yaklaşık düşüş yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıla en kötü sezon diyorduk ama bu sezon daha da kötü oldu. Birçok ihracatçı mal sattığı ülkelerdeki market raflarını kaybetti” diye konuştu.

        İÇERİDE TÜKETİM YÜZDE 15 DÜŞTÜ

        Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkan Vekili Ümit Ersoy, geçen yılın ikinci yarısında fiyatların artmaya başlamasıyla zeytinyağı tüketiminde gerileme yaşandığını, haziran ayı itibarıyla bu gerilemenin yüzde 15’i bulduğunu belirtti. Fiyatın tüketiciyi olumsuz etkilediğine işaret eden Ersoy, “Zeytinyağı ve ayçiçek yağı raf fiyatları arasındaki farkın büyümesi, zeytinyağına yürekten bağlı olmayan tüketicilerin alımlarını düşürdü” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ