Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya "Turizm'de tedbir alınmassa sıkıntı sürecek" - Haberin Var Mı? Haberleri

        Turist sayısı ve turizm gelirlerinde ilk altı ayda gözlenen düşüşün yılın ikinci yarısında daha da şiddetlenebileceğini belirten Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya, turist sayısındaki gerileme nedeniyle yaşanan fiyat kırmalarının da etkisiyle yıl sonunda turizm gelirlerindeki düşüşün yüzde 12'yi bulabileceğini söyledi. Bağlıkaya, son dönemde artan şiddet eylemleri de gözönüne alındığında, stratejik olarak algıyı düzeltmek için Türkiye'nin bir bütün olarak tanıtımı yerine, destinasyon tanıtımına gidilmesi ve rezervasyon iptallerini üstlenmek zorunda kalan operatörlere destek sağlanması gerektiğini belirtti.

        ÖNÜMÜZDEKİ SENE DE DEVAM EDECEK

        Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) Aralık ayında gerçekleşecek seçimlerinde başkan adayı olan Bağlıkaya, bir dizi tedbirin acilen alınmaması halinde, turizmdeki sıkıntının önümüzdeki sene de devam edecek gibi göründüğünü vurguladı. Turizm gelirleri, Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor. Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti.

        Ancak turizm gelirleri bu yıl ikinci çeyrekte IŞİD ve Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara geriledi. Turizm gelirleri yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 1.3 artışla 4.87 milyar dolar olmuştu. Yılın ilk yarısında yabancı ziyaretçi sayısı da yüzde 2.25 düşüşle 14.89 milyon kişiye geriledi.

        KAYBIN TELAFİSİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

        Bu yıl için konulan 35 milyar dolarlık turizm geliri hedefinin 30 milyar dolar seviyelerinde kalabileceği, hatta bunun da altına düşebileceği uyarısında bulunan Bağlıkaya, "Turizm gelirleri ilk altı ayda yüzde 8 geriledi. Yılın ikinci yarısı da bundan daha iyi gitmiyor. Temmuz-Ağustos çok iyi geçmedi. Eylül-Ekim ayları genellikle sektörde en güçlü aylardandır. Ama bu yıl Eylül-Ekim'de de mevcut kayıplarımızın telafisi çok mümkün görünmüyor" dedi ve ekledi:

        "Azalan turist sayısını telafi etmek için sektörde fiyatlar önemli ölçüde düşürüldü. Turist çekebilmek için Antalya, Alanya, Side, Marmaris gibi destinasyonlarda yüksek yıldızlı otellerde 60-75 euro bandındaki fiyatlar 40-50 euro bandına geriledi. Gelirler turist sayısından daha fazla düşüyor. Yılın tamamında turizm gelirlerindeki düşüş yüzde 10-12'yi bulabilir. 35 milyar dolar hedefe karşın gelirler 30 milyar dolara, hatta daha da aşağı düşebilir."

        SEKTÖRDE GELECEK YIL DA TEHLİKEDE

        Türkiye'de turizmin lokomotifinin kıyı turizmi olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, bu nedenle deniz tatili yapmayan Arap turistlerin, turizmdeki düşüşü telafi etmekte yetersiz kaldığını söyledi. Turizmdeki kötü gidişin bu yılın yanı sıra, gelecek seneki turizm gelirleri açısından da önemli düşüş sinyalleri verdiğini belirten Bağlıkaya, "Bölgedeki sıcak gelişmeler devam ediyor. Ancak buna bir de iç dinamikler ve şiddet olayları eklendi. Sene başında Suriye, Irak, IŞİD gibi etkenleri gözönünde bulundurarak plan yapmıştık. Fakat içeride beklemediğimiz başka olaylar çıktı. Geç kalınırsa önümüzdeki seneyle ilgili de sıkıntılar olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

        TANITIMSTRATEJİSİ DEĞİŞMELİ; YAKIT, KREDİ DESTEĞİ VERİLMELİ

        Son dönemde artan şiddet eylemleri de gözönüne alındığında, stratejik olarak Türkiye'nin bir bütün olarak tanıtımı yerine, destinasyon tanıtımına gidilmesi gerektiğini vurgulayan Bağlıkaya, "Reklam ve pazarlama faaliyetlerinin spesifik destinasyonlar için yapılması gerekiyor. Çünkü Türkiye'de bir olay çıktığı zaman tüm Türkiye yangın yeriymiş gibi algılanıyor.

        Ancak örneğin Bodrum, Antalya, Kaş özelinde destinasyon tanıtımı yapıldığında, algı açısından Türkiye'nin başka bir yerindeki olaylar tüm Türkiye'yi etkiliyor gibi görünmüyor" diye konuştu. Türkiye'ye önemli miktarda döviz kazandıran turizmcilerin ihracatçı olarak kabul edilmediğini belirten Bağlıkaya, "İhracatçılar 100 liralık ihracat yapıyorsa bunun 80 lirasını yurtdışından aldığı aramal ile yapıyor.

        TEŞVİKLER SAĞLANABİLİR

        Turizmde ise 100 liralık döviz gelirinin 80 lirası Türkiye'ye kalıyor" dedi ve ekledi:

        "Operatörlere teşvikler sağlanabilir. Charter uçaklara yakıt desteği, tur operatörlerine ayrım yapılmaksızın teminatsız kredi veya Hazine garantili kredi sağlanması gibi. Çünkü turist getirirken uçak, otel kiralıyoruz. Ama bunu bütün riskleri kendimiz alarak yapıyoruz." Yurtdışından Türkiye'ye turist getirenlerde bu yıl ciddi kaynak açığı oluştuğunu söyleyen Bağlıkaya, rezervasyon iptallerinde, kiralanan uçak ve otellerin maliyetini operatörlerin üstlendiğine dikkat çekti. TL'deki değer kaybının ise yurtdışına turist götüren acenteleri zor durumda bıraktığını kaydeden Bağlıkaya, "TL ile kontrat yapıp satanlar oldu. TL ile tahsilat yapanlarda, TL'nin euro karşısındaki değer kaybı nedeniyle ciddi gelir kayıpları oluştu" diye konuştu.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ