Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bursa'da eylemde vali devreye girdi - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’nin otomotiv ve yan sanayi ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa’da, işçilerin bağlı oldukları Türk Metal Sendikası’nın, Bosch Fabrikası’nda çalışan işçilerin daha fazla zam alması üzerine kendilerine ek zam verilmesi için başlattıkları iş bırakma ve iş yerinden ayrılmama eylemleri sürüyor. Geçen perşembe gecesi Oyak Renault’ta başlayan, ardından Tofaş Otomobil Fabrikası ile devam eden bu eylemlere dün de yan sanayinin lokomotif isimlerinden Coşkunöz ve Mako da katıldı. Bosch Fabrikası’nda çalışan arkadaşlarına verilen artışın kendilerine de uygulanmasını isteyen işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

        VALİ ARABULUCU OLARAK TARAFLARLA GÖRÜŞÜYOR

        Otomotiv ve yan sanayine büyük zarar verdiği, yapılan ihracaat anlaşmalarını olumsuz etkilediği belirtilen eylemin sona erdirilmesi için taraflar arasında arabulculuk yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu dün akşam eylem yapan fabrikalardaki işçilerin temsilcileri, işverenler ile işçilerin avukatı Deniz Baykal ile bir araya geldi.Toplantıda işveren temsilcileri, işçilere yapılan sözleşmenin 3 yıllık olduğunu, bunun yasal olarak değiştirilmeyeceğini hatırlatırken her fabrikanın gelir durumuna göre kendilerine ek kaynak ayırması için öneride bulundu. İddiaya göre işciler bu öneriye, "Rakam belli olsun. Resmiyete dökelim. Bugün söylenen sözler yarın çok düşük olarak bizim karşımıza çıkabilir" yanıtı verdi. Uzun süren görüşmeler, işçilerin eylemlerine devam kararı ile sonuçsuz kaldı. İşçilerin avukatı Deniz Baykal, mevcut sıkıntının devam ettiğini ancak çözüm yollarının tamamen tıkanmadığını belirterek, "Bugün güzel bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum" demekle yetindi.

        İŞARET DİLİYLE TEPKİ

        Bu arada Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz ve Mako’daki işçiler dün akşamda fabrika bahçesinde yatarak geçirdiler. Sabah kahvaltısında çay içip simit yiyen işçilere bazı STK’lar ve belediyeler yiyecek yardımında bulundu. Eyleme katılan otomotiv fabrikasında görev yapan duyma ve konuşma engelli işçilerin tepkilerini ve beklentilerini işaret dili kullanarak dile getirmek istemesi dikkat çekti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ