Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ziya Altunyaldız: İhracata dayalı büyümenin merkezinde marka ekonomisi olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        AK Parti iktidarı boyunca kesintisiz olarak Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı’yla Gümrük ve Ticaret Müsteşarlığı yapan Ziya Altunyaldız, 7 Haziran seçimleri için son görevinden istifa ederek Konya’dan aday oldu. Seçim bölgesinde sorularımızı yanıtlayan ve Türkiye’nin gelecek dönemde ihracata ağırlık vererek büyümeye devam edeceğini söyleyen Altunyaldız, “Artık ihracata dayalı büyümenin merkezinde marka ekonomisi olacak” dedi.

        DOĞRU KONSEPT ALICISINI BULUR

        Bütün sektörlerin yurtdışında marka oluşturabilecek potansiyele ulaştığına dikkat çeken Altunyaldız, “Gastronomi sektörünün büyük şansı olduğunu düşünüyorum. Ülke algısı yaratmak açısından çok önemli. Sektör, kültürel yolla ülkenin diğer ürünlerine ilgi çekecek konumda yer alıyor” diye konuştu. Coca-Cola ve Starbucks’ın ülkelerinin imajını taşıyan markalar olduğuna dikkat çeken Altunyaldız, şunları söyledi: “Yurtdışında restoran, kafe gibi zincilerin açılmasıyla bu sağlanabilir. Simit Sarayı, Londra ve New York gibi yerlerde şube açarak bunu başlattı. Simitten konsept yarattı. Simide katma değer koymayı başardı.” Yurtdışında marka yaratmaya yönelik Turquality Programı’nın önemine işaret eden Altunyaldız, “Yurtdışında 100’ü aşkın markamızın 3 bin mağazası var. Program dinamik ve sürekli kendini yeniliyor. Hizmet sektörünün kapsama alınması bunun örneği” ifadesini kullandı.

        "TARIMDA HAKSIZ KÂRI 'HAL KAYIT'IN YAYILMASI ÖNLER"

        En son Gümrük ve Ticaret Müsteşarı olduğu için tarım ürünlerinin fiyatlarındaki tarlayla market arasındaki yüksek fiyat farklarının önüne nasıl geçileceğini sorduğumuz Altunyaldız, “Hal kayıt sistemini uygulamaya koyduk ama henüz yaygınlaşmadı. Yaş meyve ve sebzede çitfçi sistemle ürününü takip edebilecek. Fiyat gelişmelerine göre ürününü pazara çıkaracak veya bekleyecek. Ülke geneline yaygınlaşınca aradaki haksız kârı bitirecek. Bu sistemi aracılar da kabul etti” dedi.

        Lisanslı depoculuğun yaygınlaşmasının fiyat hareketlerinin kontrollü biçimde olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Altunyaldız, “Tahıl ürünlerinde belli bir aşamaya geldi ama diğer ürünlerde de yaygınlaşması gerekiyor.

        MALİYETE YÜZDE 50 DESTEK VERDİK

        Maliyetleri nedeniyle yaygınlaşmasında yavaşlama olduğunu görünce yüzde 50 oranında destek vermeye başladık” dedi. Altunyaldız, yine de tarım ürünlerinin üretim yeriyle satış yeri arasındaki fiyat farklılıkları karşılaştırılırken zaman zaman paketleme, lojistik ve perakende maliyetlerinin göz ardı edilebildiğini anlattı.

        "ANORMAL OLAN DOLARIN ÇOK HIZLI YÜKSELMESİ"

        Dolardaki hızlı yükselişin geçtiğimiz hafta itibarıyla tersine dönmesini değerlendiren Altunyaldız, “Asıl son dönemdeki hızlı yükseliş anormaldi. Makro ekonomik verilere uygun olmayan bir yükseliş yaşadık. Dolardaki yükselişle petroldeki düşüşün yarattığı fırsatı kaçırdığımızı zannetmiyorum. İhracatın ithalatı karşılama oranı ve tasarruflarda artış var” dedi.

        "BİLGİ GANİ GANİ ÖNEMLİ OLAN YOĞURMAK"

        AK Parti ve muhalefet partilerinin reel sektöre yönelik vaatlerinin benzerliğine yönelik sorumuza Altunyaldız, “Bugün internet sayesinde gani gani bilgi var. Aklın yolu bir. Almanya, Fransa ve Hollanda’dan da üretim odaklı ekonominin önemini duyarsınız. Önemli olan bilgiyi yoğurmak bir modelleme yaparak icraata dökmek” şeklinde yanıtladı.

        ‘HER GÜN 100 KM YOL GİDİYORUM’

        AK Parti’nin 2011 seçimlerinde yüzde 69 oy aldığı ve 11 milletvekili çıkardığı Konya’da 4. sıra adayı olan Altunyaldız, seçim çalışmalarıyla ilgili “Türkiye’nin coğrafi açıdan en büyük ili olunca günde 100 kilometreyi aşan yol kat ediyorum. Toroslar’ın dağ köylerine kadar gittim” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ