Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Fitch'den endişe verici uyarı - İş-Yaşam Haberleri

        Fitch Ratings, ABD'de faiz oranlarının yükselmesi ve ABD Doları'nda güçlenme risklerine karşı en açık durumdaki Avrupa-Ortadoğu-Afrika (EMEA) bölgesi şirketlerinin, yüksek miktardaki hedge edilmemişaçık döviz pozisyonları nedeniyle Türk ve Kazak şirketleri olduğunubildirdi.

        Fitch, risklerini en iyi hedge edenlerin ise Rusya, Ukraynave Güney Afrika şirketleri olduğunu vurguladı.

        Türk şirketlerinin borçlarının yüzde 85'inin ABD Doları cinsinden, gelirlerinin çoğunluğunun ise Türk Lirası cinsinden olduğunu belirten derelendirme kuruluşu; "Bu hedge edilmemiş büyük açık döviz pozisyonu, yerel parabiriminin gerilediği ortamda finansal rasyolarda hızlı bir kötüleşmeyeyol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

        Döviz piyasalarına ulaşımın sınırlanabileceği anlarda şirketlerinciddi miktarda döviz bulma ihtiyaçlarının ortaya çıkmasının riskleriartırdığını belirteren Fitch, bu risklerin hali hazırda Türk şirketlerininkredi notlarına yansıttığını vurguladı.

        Fitch, genel olarak EMEA gelişmekte olan piyasalarının kurdan,faiz artışından ve zayıflayan piyasalardan kaynaklı şoklara karşışu anda daha kırılgan olduklarını da belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ