Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ruslar gitti, Ganalı ve Nijeryalılar geldi! - İş-Yaşam Haberleri

        Rusya’daki ekonomik kriz, Ukrayna ile yaşanan gerginlik Türkiye’de birçok sektöre olumsuz yansıdı. Krizden en çok etkilenenler ise turizm sektörü ile Laleli piyasası oldu. Rusya-Ukrayna bölgesine yıllık 5 milyar dolar bavul ticareti hacminin olması, Laleli piyasasındaki sıkıntyı derinleştirdi.

        Vatan'ın haberine göre, Rus ve Ukraynalı alıcılar Türkiye’ye gelmeyince Laleli piyasasındaki işler yüzde 60’a varan oranlarda düştü. Bu düşüşü yeni pazarlardan gelen turistlerle kapatmaya çalışan esnaf ve sanayicinin yüzünü ise İran, Gana ve Nijerya’dan gelen alıcılar güldürdü. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Rusya krizinden kaynaklanan ciddi sıkıntı yaşadık.

        Ticaret yüzde 60’a varan oranlarda düştü ama son 2 ayda toparlanma var. İş kaybının oranı yüzde 30’lara kadar geriledi. Ruslar’la ilgili sıkıntı yaşadık ama öne çıkan bazı ülkeler işleri yoluna soktu. Son dönemde İran, Gana ve Nijerya ön plana çıktı. Ciddi alımlar yapıyorlar” diye konuştu.

        55 ÜLKEYE SATIŞ VAR

        Krize rağmen Laleli’de çok fazla işyerinin kapanmadığını anlatan Eyyüpkoca, “Komşu ülkelere baktığımızda etrafımız ateş çemberi gibi. Rusya sıkıntılı. Suriye bitti, Irak’tan talepler de çok verimli değil. Tablo kötü görünüyor ama Laleli’den 55 ülkeye satış yapıyoruz. Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’dan da müşterilerimiz var” dedi.Laleli esnafının yaşadığı sıkıntıyı bir nebze gidermek için CNR ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Eyyüpkoca, birçok firmanın dün sona eren “Bayram Alışveriş Günleri”ne katıldığını ve ellerinde kalan malları çok uygun fiyatlara Vatandaşa sattığını söyledi. Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “İstedik ki esnaf elindeki malı satarken vatandaş da kazançlı çıksın... Öyle de oldu.”

        300 $’LIK ELBİSEYİ 50 LİRAYA SATTILAR

        CNR Expo Yeşilköy’de 4-16 Temmuz tarihleri arasına gerçekleşen ‘Bayram Alışveriş Günleri’, Laleli’den katılan ihracatçı firmalarla vatandaşı buluşturdu. CNR Holding’den yapılan açıklamaya göre, fuarı 150 bin kişi ziyaret etti. Fuara katılan tekstil firmaları Rusya’ya 300 dolara sattıkları elbiseleri 50 liraya sattılar. Fuar aracılığıyla ilk kez iç pazarı tanıma fırsatı yakaladıklarını belirten Exquise firmasının sahibi Baran Doğan Sulhan, “Uygun fiyatlı, kaliteli kıyafetlerle bayram öncesi vatandaşın yüzünü güldürdük.

        Yurtdışına 300 dolara sattığımız elbiseyi etkinlikte 50 liraya, 150 dolara sattığımız pantolonları 29 liraya sattık. İç pazarda ciddi bir potansiyel olduğunu gördük” diye konuştu. Petit Pome Planlama Sorumlusu Fatoş Çalt da Rusya krizinin satışları çok ciddi düşürdüğünü, ilk kez fuar aracılığıyla iç pazarın nabzını tuttuklarını ve pazarın umut verici olduğunu söyledi.

        FESTİVALLE İŞLER CANLANACAK

        BU yıl 4’üncü kez Laleli Fashion Shopping Festival’i düzenleyeceklerini anlatan LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, festival tarihini 24-30 Ağustos olarak belirlediklerini söyledi. Gıyasettin Eyyüpkoca, geçen yıl 27 ülkeden alım heyetlerini ağırladıkları bu organizasyonun da Laleli’de işlerin açılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ