Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜİK: Hizmet sektörü güven endeksi Eylül'de yüzde 2,3 azaldı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre mevsim etkilerindenarındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ağustos ayında 99,99 iken,Eylül ayında 97,67 değerine düştü.

        Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış son üç aylık dönemde“iş durumunun” iyileştiğini ve “hizmetlere olan talebin” arttığınıdeğerlendiren girişim yöneticisi sayısı ile gelecek üç aylık dönemde“hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisisayısının azalmasından kaynaklandı.

        Hizmet sektöründe bir önceki aya göre iş durumu, hizmetlere olantalep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %2,2,%2,8 ve %2 azaldı.

        Perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,6 azaldı

        Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güvenendeksi Eylül ayında 96,27 değerine geriledi. Perakende ticaretsektörü güven endeksindeki bu gerileme son üç aylık dönemde “işhacmi-satışların" arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde“iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısınınazalmasından kaynaklandı. “Mevcut mal stok seviyesinin” mevsimnormallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısıise arttı.

        Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre işhacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla%9,3 ve %8,9 azalırken, mevcut mal stok seviyesi endeksi %4,4 arttı.

        İnşaat sektörü güven endeksi %2,1 azaldı

        Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi birönceki ayda 82,10 iken, Eylül ayında 80,37 değerine düştü. İnşaatsektörü güven endeksindeki bu düşüş gelecek üç aylık dönemde “toplamçalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısınınazalmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcutdüzeyinin” mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendirengirişim yöneticisi sayısı ise arttı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre toplam çalışan sayısıbeklentisi endeksi %3,7 azalırken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcutdüzeyi endeksi %0,4 arttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ