Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam KKB: Çek alırken görüntüye değil bilgiye bakın - İş-Yaşam Haberleri

        Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, karşılıksız çeklerin KOBİ'ler için yıkım olduğunu ifade ederek, "Çekleri kabul edilmeden önce, 'çek raporları'na bakılması halinde bazı kişilerin olumsuz ödeme geçmişi görülerek olası zararların önlenmesi mümkün. Bu nedenle karar verirken görüntüye değil bilgiye bakın" dedi.

        Ege Bölgesi Sanayi Odasından (EBSO) yapılan açıklamaya göre, EBSO ile Kredi Kayıt Bürosu reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmasını önleyecek karekodlu çek kullanımının iş dünyasına getirdiği yenilikleri ortaya koyan seminer düzenledi.

        Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, yaptığı konuşmada, karekodlu çek uygulamasının hem keşidecinin hem de alacaklının haklarını güvence altına aldığını belirtti.

        Güven telkin etmek amacıyla lüks otomobil ve şık giyimin öne çıktığını, "Ben adamı gözünden tanırım" öngörüsünün de bazen işe yaramadığını anlatan Akdeniz;"Binlerce liralık malınız gittikten sonra bir de bakmışsınız ki gerçekte öyle bir şirket yok, araçlar da günübirlik kiralanmış. 1 milyon 500 bin civarındaki çek keşidecisinin 317 bininin halen ödenmemiş en az bir çeki bulunuyor. Her ay ortalama 20 bin kişinin çeki karşılıksız çıkıyor ve bundan birçok kişi zarar görüyor. Bu 20 bin kişinin geçmiş çek ödemelerine bakıldığında yaklaşık yüzde 80'inin karşılıksız çıktığı görülüyor. Çekin ödenmemesi KOBİ'lerin yıkımıdır. Çekleri kabul edilmeden önce, 'çek raporları'na bakılması halinde bazı kişilerin olumsuz ödeme geçmişi görülerek olası zararların önlenmesi mümkün. Bu nedenle karar verirken görüntüye değil bilgiye bakın" dedi.

        Akdeniz, çekin sermayeyi paylaşmak anlamına geldiğini vurgulayarak karekodlu çek uygulamasının hem keşidecinin hem de alacaklının haklarını güvence altına aldığına dikkati çekti.

        EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise kötü niyetli kişilerin malı aldıktan sonra çeklerini ödemediklerini, piyasada bunun bilinmesine rağmen bankaların aynı kişilerin diğer firmalara verdiği çeklere vadesi gelmediği için karşılıksız işlemi yapmaması nedeniyle mağduriyetin büyüdüğünü ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ