Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Reyting gıdacılar yaptığınız ayıptır’ - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) tarafından düzenlenen 15. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi’nde et spekülatörlerine tepki gösterirken, gıda konusunda açıklamalar yapan uzmanlara da sert eleştiri getirdi. Basında gıda tüketimine yönelik hatalı ve yönlendirici açıklamalar yapan bazı kişiler olduğunu belirten Çelik, “Hiçbir bilimsel veriye dayanmadan vatandaşları tedirgin eden söylemlerde bulunan ‘reyting gıdacılar’ var. Sabahleyin tam kahvaltı saatinde başlıyorlar, ‘Onu yiyin, bunu yemeyin, süt içmeyin’ diyorlar. Yazıktır, ayıptır, isminizin başındaki titre ayıptır” dedi. “Sorumlu bütün bilim adamlarına sesleniyorum” diyen Çelik şöyle devam etti: “Narenciye, meyve sebze yemeyin diye bir şey olur mu? ‘Et ekmek yemeyin, zehirlidir’ diyorlar. ‘Sen daha mı çok yasak getireceksin, ben daha mı çok yasak getireceğim diye bir yarış haline girmişler. Bir bilim adamı çıkıp der ki, ‘Şu üründen şu kadar tüketmeniz yararlı olur, şöyle bir rahatsızlığınız varsa bu ürünleri değil, bu ürünleri tüketseniz iyi olur’ der. Et de süt de ekmek de meyve, sebze de faydalıdır. Çıkınız siz de doğruları konuşunuz. O çok ileri teknolojiden oluşan süt sanayisini reddediyorsunuz, sonra kapınızda ne olduğu belli olmayan süt ile ‘Evde yoğurt yapın’ diyorsunuz. Bu ne kadar sakat bir yaklaşım” diye konuştu.

        ‘LİSANSLI DEPOYLA MEŞGUL OLMAYACAĞIZ’

        Çelik, lisanslı depoculuk konusunda TMO ciddi rakip olduğu için depoculuğun gelişmediğini belirterek, “Biz şimdi bu alandan çıkmayı düşünüyoruz. İşin deposuyla değil, regülasyon ile meşgul olacağız” dedi.

        ‘SPEKÜLATÖRE FIRSAT VERMEYİZ’

        Çelik, ölçek büyütme ile ilgili çalışmaların devam ettiğine işaret ederek, “Et ithal etmeyelim, et ithal etmeyecek bir noktada olmamız gerekiyor” dedi. Bununla ilgili atılması gereken adımların atıldığının altını çizen Çelik, şunları kaydetti: “Biz ‘Et ithal etmeyelim’ dediğimiz an başka bir dalga ortaya çıkıyor. ‘Biz şimdi mevcut et fiyatlarını yükseltelim’ diyorlar. Spekülatörlere kesinlikle fırsat vermeyeceğiz. Şu anda 30 bin ton eti sabahleyin kapıya getirme imkânımız var. Ondan sonra da üreticiyi mağdur etme gibi bir tablo oluşuyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ