Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mehmet Şimşek: Reformlar gelirse Türkiye'den çıkılmaz - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısına ilişkin, “Türkiye’nin güçlü bir hikâyesi var. Hikâyelerin, reformların hayata geçmesi ile Türkiye’ye çok ciddi bir güven ve kaynak akışı olabilir. Bunun tek bir basit önkoşulu var, verdiğimiz reform sözlerini şimdi hızlı bir şekilde yerine getirmek. (Yatırımcılar) Uygulamayı bekliyorlar, bir görelim” dedi. Şimşek, Kanal 7 TV’de gündeme ilişkin soruları cevapladı. Şimşek, Londra ve Davos’ta amaçlarının “Türkiye Hikâyesi”ni anlatmak olduğunu ve bunu başarı ile gerçekleştirdiklerini, bunun çıktılarını daha sonra göreceklerini söyledi.

        Reel sektörde küresel doğrudan yatırımların güçlü kalmaya devam ettiğini, 2007’deki rakamlara ulaşılamadığını ancak geçen sene 13-14 milyar dolarlık bir doğrudan yatırımın gerçekleştiğini belirten Şimşek, ekonomik potansiyel düşünüldüğünde bunların küçük rakamlar olduğunu, Türkiye’nin rahat şekilde 40-50 milyar doları çekmesi gerektiğini dile getirdi.

        KÜRESEL ÇIKIŞ BU YIL 500 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

        Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerden net 540 milyar dolar sermaye çıkışı yaşandığına işaret eden Şimşek, “Bırakın para girişini para çıkıyor. Bu sene devam ediyor tahminler değişiyor ama bazı tahminler 350 milyar dolar, bazı tahminler de 480-500 milyar dolar çıkacak diye düşünüyor. Yılın 1-2 haftasını da esas alırsanız çıkış ciddi boyutlarda. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının kıt olduğu, maliyetin yükseldiği bir döneme girdik. Gelişmekte olan ülkelerin hikâyesi eskisi gibi cazip değil. Emtia fiyatları yükseliyordu, emtia ihracatçıları çok para kazanıyorlardı, o dış dengelerini bütçelerini iyileştiriyordu, bu geride kaldı, emtia fiyatları çöküyor. Bu Brezilya ve Rusya için geçerli. Türkiye, Hindistan burada istisnadır. Emtia fiyatları düşüşünden doğrudan olumlu, dolaylı olumsuz etkileniyoruz. Çevremiz emtia ihracatçısı ile dolu onların gelirleri düşüyor. Onlara mal satmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

        "ÖZGÜRLÜKSÜZ YÜKSEK GELİR OLMAZ"

        Şimşek, akademisyenlerin yayımladığı bildiriye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine de, “Şiddeti övmek fikir özgürlüğüne girmemeli” dedi. “Pozisyonumuz çok açık ve net” diyen Şimşek, fikir özgürlüğü, ifade özgürlüğü olmadan kalıcı bir şekilde yüksek gelir grubuna girmeyeceğini belirtti. Şimşek terör için ise, “Türkiye doğru yoldadır. Dünyanın hiçbir demokrasisi eli silahlı eşkıyanın şehirde kümelenmesine izin vermez” dedi.

        'MUTFAKTA' HANGİ REFORMLAR VAR?

        Şimşek, 25 dönüşüm programı ve yapısal reformlara dikkat çekip, “Vaatler ve bütçeden sonra hızlı şekilde hem Türkiye’nin demokratik standartlarını, hem temel hak ve özgürlüklerini hem de yapısal dönüşümünü sağlayacak reformları yapacağız. Lütfi Elvan ve benim başkanlığımızda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda çalışıyoruz. Mutfak buralar, o mutfaklarda şimdi reformlar üretiliyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ