Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İran'dan 17 milyar euroluk anlaşma - İş-Yaşam Haberleri

        Nükleer programına yönelik yapırımlarla ekonomisi durma noktasına gelen İran, yeniden dünyaya açılıyor.

        İran'ın P5+1 ülkeleri ile Aralık ayında vardığı anlaşma ile geçtiğimiz günlerde yaptırımların kaldırılması sonrası ilk gelen haberler İran'ın yurtdışında dondurulmuş milyarlarca dolar değerindeki varlıklarının serbest bırakılması oldu.

        İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Avrupa turuna çıktı.Reuters ve AFP'de yer alan haberlere göre Avrupa gezisineİtalya'dan başlayan Ruhaniİran'ın iştah kabartan milyarlarını (100 milyar dolara yakın dondurulmuş varlık) harcamaya başladı.

        İran ve İtalyaarasında 17 milyar euroluk (yaklaşık 55 milyar lira) anlaşmalar yapıldığı belirtildi.İran’ın 160 tane Airbus yolcu uçağı almak için imza aşamasına çok yakın olduğu ifade edildi.

        Airbus’un en düşük fiyatlı modeli 74.3 milyon dolarlık A318. İran’ın verdiği siparişin en az 1.1 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

        Ruhani çıktığı Avrupa gezisinde Avrupalı büyük şirketlerin yöneticileriyle de yemek yiyor. İtalya seyahatinde İtalyan çelik firması Danieli ile 5 milyar euroluk bir anlaşma yapmaya hazırlanan İran aynı zamanda altyapı firması Condotte d'Acqua ile de 4 milyar dolarlık protokol imzaladı.

        Ruhani İtalya ziyaretinde petrol şirketi Eni ve Fiat Chrysler’ın yöneticileriyle yemek yedi. Yemekte İran tarafının isteği üzerine şarap ikramı yapılmadı.

        İran lideri bugün en zengin 500 İtalyan işadamı ile bir konferansa katıldı ve Papa Francesco ile görüştü.

        İran Fransa ile yenecek devlet yemeğinde de şarap ikramı yapılmasını istemedi. Fakat Fransa bu talebi kabul etmedi, bu yüzden Paris’te Ruhani için bir devlet yemeği düzenlenmeyecek.

        Rouhani’nin Çarşamba günü Paris’te olması bekleniyor.

        Ruhani’nin Fransa ziyareti hakkında açıklamalarda bulunan Fransız bir diplomat, “Güven ilişkisi kurmak gerekir. Bu aşk gibi. Sadece aşkın kanıtı kabul edilebilir” açıklamasında bulundu.Ruhani’nin Fransız petrol devi Total’in CEO’su Patick Pouyanne ile birebir görüşme yapması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ