Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Japonya Ekonomi Bakanı istifa etti - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        JaponyaEkonomi Bakanı Akira Amari, yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etti.

        Geçen hafta, haftalık Shukan Bunshun dergisinde yayımlanan bir makalede Amari ve personelinin siyasi bağış düzenlemelerini ihlal ederek bir inşaat şirketinden para aldığı iddia edildi. Dergi, 12 milyon Yen (yaklaşık 101 bin dolar) tutarındaki meblağın Amari'nin siyasi finansman kayıtlarında yer almadığını savundu.

        Gözyaşları içinde açıklama yapan Akira Amari, bir utanç kaynağı olduğunu söyleyerek skandal için özür diledi. Amari, alınan her paranın siyasi bağış olduğunu ancak görevde bulunduğu sürece makamında yaşananların sorumluluğunu almak gerektiğini söyledi.

        Başbakan Shinzo Abe'nin ismiyle anılan hükümetin mali ve finansal programı "Abenomics"'in kilit isimlerinden olan Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Abe'nin Japonya'nın rekabet gücünü artırmaya yönelik büyüme stratejisine öncülük etmişti.

        Amari, Trans-Pasifik Ortaklığı bölgesel ticaret görüşmelerinde Japonya'nın kilit adamı olmuştu.

        Yen geçen hafta bir yılın en yüksek seviyesine çıktı ve ihracat Aralık ayında beklenenden daha hızlı düştü. Amari'nin istifası dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin deflasyon ile mücadelesinin kritik bir viraja girdiği zamanda geldi.

        Abe kabinesi için önemli bir isim olan Amari, usulsüzlük iddiaları üzerine istifa eden dördüncü bakan oldu. Akira Amari, dil kanseri mücadele ettikten sonra Trans-Pasifik Ortaklığı ticaret anlaşması konusunda ABD ile zorlu müzakereler yapmıştı.

        "HAYATIMI MİLLİ GÖREVİME ADADIM"

        Amari basın açıklamasında söz konusu nakit paranın alınmasıyla ilgili bilgisinin olmadığını ancak sekreterinin paranın siyasi bağış olarak makam tarafından alındığınını söylediğini belirtti.

        Amari, "Başbakan Abe beni Abenomics'in dümenine geçirdiği günden bu yana hayatımı milli görevimi yerine getirmeye adadım. Üç yıldır dur durak demeden, uyumadan, dinlenmeden çalıştım" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ