Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mağazaların tümü ‘outlet’e uyacak - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Yönetmeliğe göre AVM’lerin ‘outlet’ ibaresi kullanabilmesi için perakende işletmelerin hepsinin bu satış türünde faaliyet göstermesi gerekiyor Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Alışveriş Merkezleri Yönetmelik Taslağı’nı yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kısa sürede Resmi Gazete’de yayımlanacak yönetmeliğin detaylarını anlattı. Tüfenkci’nin verdiği bilgilere göre, yönetmelikte yer alacak düzenlemeler şöyle:

        ESNAF AVM’DE: Esnaf ve sanatkârların AVM’lerde yer alması sağlanacak. AVM’lerde esnaf ve sanatkâr işletmecilerine rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde 5’i, geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere ise en fazla rayiç bedelinin dörtte biri üzerinden kiraya verilmek üzere yer ayrılacak.

        OUTLET AYRILIYOR: Hangi alışveriş merkezlerinin outlet olduğu belli olacak. Alışveriş merkezlerinin indirimli satış türünü gösteren ya da çağrıştıran “outlet” gibi ibareleri kullanabilmesi, içindeki perakende işletmelerin tamamının bu satış türünde faaliyet göstermesine bağlanıyor. Bu ibareler, AVM’nin ön cephesinde görülebilir ve okunabilir şekilde yer alacak. İBADET ALANI: AVM’lerde tüketicilerin konforunun artırılması amacıyla sosyal ve kültürel etkinlik alanı, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı, tuvalet ve dinlenme alanları oluşturulması zorunluluğu getiriliyor.

        ORTAK GİDERLER TL İLE ÖDENECEK

        Perakende işletmelerden sözleşmede belirtilmedikçe diğer ortak giderlere ilişkin herhangi bir katılım payı talep edilemeyecek ve sözleşmede aksi belirtilmedikçe bu giderler de anılan usul ve esaslara göre hesaplanacak. Ayrıca ortak gider katılım paylarının Türk Lirası üzerinden hesaplanması ve ödenmesi şartı getiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ