Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Alışverişten 220 TL aşırıyoruz - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM/HT EKONOMİ

        Türkiye’de alışveriş sırasında çalınan ürünlerin hane başına düşen yıllık ortalama değeri 74 dolar olarak ölçüldü. 24 büyük pazarda faaliyet gösteren ve toplam satışları 1 trilyon dolara yaklaşan 203 perakendecinin verdiği bilgiye göre Checkpoint’in açıkladığı Küresel Perakende Hırsızlık Barometresi, perakendede hane başına en az hırsızlığın Türkiye’de yapıldığını ortaya koydu. Pazar büyüklüğü ve hane sayısının da etkili olduğu oranlamada Türkiye bu açılardan kendisine yakın konumda sayılabilecek ülkelerin de gerisinde kaldı. Türkiye’de perakendede hırsızlıktan kaynaklanan maliyetin 1.5 milyar dolar olduğu tahmin edildi. Raporun 2014-2015’i kapsayan sonuçları, hane başına en fazla hırsızlık düşen ülkenin 868 dolarla Finlandiya olduğu gösterdi. Finlandiya’da hırsızlığın sektöre 2.2 milyar dolarlık maliyet yarattığı belirtilirken, bu açıdan zirvede 75.3 milyar dolarla ABD yer aldı.

        SATIŞLARA ORANI YÜZDE 1.2

        Rapora göre, 24 ülkede perakendenin verdiği toplam firenin değeri 123 milyar 400 milyon dolar. Bu rakam, toplam satışların ortalama yüzde 1.2’sinin kaybedilmesi demek. Ülkeler bazında bu oran yüzde 0.75 ile 1.68 arasında değişiyor. Türkiye yüzde 1.17’lik fire oranıyla ortalama altında kalıyor ve önceki raporda yer alan değerlere kıyasla yüzde 0.3 oranında olsa da düşüş eğilimi gösteriyor. Meksika ise yüzde 1.68 ile listenin zirvesinde.

        Perakendede verilen firenin yüzde 39’una mağazalarda çalışanlar neden oluyor. Ancak 24 ülkenin 18’inde müşterilerin çaldığı veya zarar verdiği ürünler firede ana sebep olarak belirtiliyor.

        Alışveriş sırasında en fazla çalınan ürünler küçük ve değerli olanlar. Rapora göre alkollü içkiler, mobil aksesuvarlar, piller, moda aksesuvarları, tabletler ilk sırada. Kategori bazında incelendiğinde giyim ürünlerinden en çok ayakkabı ve aksesuvar, elektronikte piller ve mobil aksesuvarlar, kozmetikte ise makyaj malzemeleri ve parfümler hırsızlığa malzeme oluyor.

        ÇALIŞAN, MÜŞTERİ KADAR KAYBA NEDEN OLUYOR

        Perakendede verilen kaybın % 39’u mağazalarda çalışanlardan, % 38’i müşteri olarak mağazalara girenlerden kaynaklanıyor. Operasyonel kayıp % 16, tedarikçilerden kaynaklanan kayıp % 7 pay alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ