Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Karadeniz Akdeniz Yolu güzergahı belli oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak olan Karadeniz Akdeniz Yolu projesinin önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanıyor. Dev proje sayesinde Türkiye ihracatı alternatif pazarlara açılacak ve Rusya'ya yapılamayan narenciye ihracatı Karadeniz üzerinden Ukrayna'ya yapılacak.

        600 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

        28 tünelden meydana gelecek olan Karadeniz Akdeniz Yolu projesi toplam 600 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'i ticaret limanı yapması hedefleniyor.

        GAP'ı Karadeniz'e bağlayarak toplam 40 ili olumlu etkileyecek projenin 2017 sonunda tamamlanması hedeflenirken 88 kilometrelik Ordu bölümü ise bu yıl içinde tamamlanacak.

        2. ABDULHAMİT'İN 140 YILLIK HAYALİ

        Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen Karadeniz Akdeniz Yolu projesi 140 yıllık hayali gerçekleştirmiş olacak.

        Karadeniz Akdeniz Yolu projesi güzergah açısından Türkiye'nin birçok noktasını etkileyecek. 18 ana karayolu koridorunun geçeceği güzergâhlar da belirlendi. İlk projede 12 olarak belirlenen güzergâh sayısının 18’e çıkarıldı.

        Kuzey-güney yönünde belirlenen 18 güzergâhın toplam uzunluğu da (tek ve duble yol) 11 bin 842 kilometre olacak ve proje tamamlandığında kuzey-güney yönünde 10 bin 453 kilometre duble yol, bin 299 kilometre de tek yol hizmete sunulacak.

        RUSYA KRİZİNE ÇARE OLACAK

        Karadeniz-Akdeniz Yolu projesinin Rusya krizine de çare olacak. Proje bittiğinde bu güzergâh çok kazançlı bir seçenek olarak görülecek. Bunun en büyük sebebi de Akdeniz'den Ukrayna ve komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay aktarılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ