Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yönetim, faiz ve kur farkı giderine yenildi - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Galatasaray Mali Genel Kurulu bugün yapılıyor. Ancak mali kurulda sunulacak tablolara göre, Galatasaray’da kulübün mali yapısına çekidüzen vermek amacıyla göreve gelen yönetim, transferleri yapamadığı gibi geçen yıla göre giderleri ancak 2 milyon lira kısabildi. Kulübün konsolide giderleri 552 milyon liradan 550 milyon TL’ye düştü. Para harcamamak için Alman Mario Gomez’e 8 milyon Euro (yaklaşık 24 milyon TL) vermekten çekinen kulüp yönetimi, finansal tabloyu yönetemeyince sadece faiz ve kur farkı olarak önceki yıla göre 58.5 milyon TL fazla ödemek zorunda kaldı. Kulübün toplam finansman giderleri 120.6 milyon TL’ye çıkarken, bunun 80 milyon TL’si faiz, 37.5 milyon TL’si ise kur farkından geldi. Önceki yönetimde ücretler ve krediler başta olmak üzere giderlerin büyük çoğunluğu TL’ye döndüğü için sadece 1.9 milyon TL kur farkı gideri oluşmuştu. Kulübün banka borçları da 178 milyon TL artarak 498 milyon TL’den 676 milyon TL’ye fırlayınca faiz giderleri buna paralel olarak 58 milyon TL’den 80 milyon TL’ye yükseldi. Ayrıca, tasarruf yılında sporcu ücretleri hiç de söz verildiği gibi azalmadı, aksine 5.2 milyon TL artarak 289 milyon TL’ye çıktı. Bu artışta da futbolcularla yapılan sözleşmelerin TL yerine Euro bazında yapılmış olması etkili olduğu tahmin ediliyor.

        Hem şampiyonluk hem Şampiyonlar Ligi gelirlerinin etkisiyle toplam gelirler de 113 milyon TL artarak 444 milyondan 557 milyon TL’ye çıktı. Artan gelirler kulübün net dönem zararını 188 milyondan 49 milyon TL’ye geriletti. Geçmiş yıllar kar-zararı da göz önüne alındığında Galatasaray’da tabloyu ortaya net koyan borç-alacak farkı 831 milyondan 963 milyon TL’ye yükseldi.

        BALTA'NIN 'KUR'U DİĞERLERİNE YARADI

        Galatasaray, eski yönetimler döneminde futbolcuların ödemelerinde Euro kurunu 2.82 TL’ye sabitledi. Ancak sözleşmelerde “Herhangi bir futbolcunun sözleşmesi güncel kurdan yapılırsa diğer futbolcular için de güncel kur geçerlidir” yazılıydı. Bu durumu göz ardı eden yeni yönetim Hakan Balta’nın sözleşmesini güncel kurdan yaptı. Böyle olunca da en az 8 futbolcunun sözleşmeleri güncel kura dündü. Futbolcuların ödemeleri 2.82 TL yerine ekim ayından sonra yaklaşık 3.30 TL’den yapıldı. Yani Balta’nın kuru diğerlerine yaradı.

        ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDEN 100 MİLYON TL GELDİ

        Başarısız gider yönetimine rağmen, önceki iki yönetimin başarısıyla kulübün geçen yıl katıldığı Şampiyonlar Ligi’nden elde ettiği 104.3 milyon TL adeta ilaç oldu. Ayrıca yine, eski Başkan Duygun Yarsuvat döneminde elde edilen geçen yılın şampiyonluğu nedeniyle yayın hakkı gelirleri 81 milyondan 122 milyon TL’ye tırmandı. Böylece geçen yılın şampiyonluğunun kulübün gelirlerine etkisi yaklaşık 100 milyon TL olarak gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ