Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Akıllanmayan kaybedecek - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM / Gazete HABERTÜRK

        2015 küresel saat piyasası için tam bir kriz yılıydı. Dünya saat pazarı yüzde 3.3 kayıpla 41.6 milyar dolara, İsviçre’nin saatihracatı da aynı oranda düşüşle 22.5 milyar dolara geriledi. Geçen yıl dünyanın en büyük saat fuarı BaselWorld’de bir arayageldiğimiz Fossil Group EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Dieter Waldner bu daralmayı öngörerek doların pek çok ülke para birimikarşısında değerlenmesi ve akıllı saatlerle girilen rekabete dikkat çekmişti. Bu yıl aynı etkinlikte tekrar buluştuğumuz Dieter, “2016 sektör için büyük bir değişim ve devrim yılı olacak” dedi. “2015’te dibi gördük.

        Zaten dipteyiz. Artık çıkış zamanı” yorumunu yapan Waldner, Apple ve Samsung gibi teknoloji şirketlerinin ürettiği akıllı saatlerin yeni bir kapı açtığını kaydetti. Intel ve Google işbirliğiyle geliştirilen Fossil’in ilk akıllı saat modelinin kasımda satışa çıktığını hatırlatan Waldner, “Giyilebilir teknoloji yatırımına 260 milyon dolara Misfit’i satın alarak devam ettik.

        Bileklik ve saatte toplamda 100’den fazla modelimiz olacak. Grup ciromuz 3 milyar doların üzerinde. Bu akıllı ürünlerin ciroya ciddi bir etkisi olacak” dedi.

        2020’DE 100 MİLYAR $

        Büyük kısmı akıllı saat ve bilekliklerden oluşan giyilebilir teknoloji pazarının 10 milyar doları aştığını ve 2016’da 15-20 milyar dolar arası büyüklüğe ulaşacağını kaydeden Waldner, şöyle devam etti: “Sektörde akıllı saate yatırım yapmayanlar

        kesinlikle kaybedecek. Küresel saat pazarı 42-43 milyar dolar civarında hacme sahip. Giyilebilir teknolojiler 10 milyar dolardafakat çok hızlı büyüyor. 2020’ye kadar saat pazarı 65 milyar dolara çıkacak ve akıllı saatler 45 milyar dolar ek ciro getirecek. Yani endüstri toplamda 100 milyar doları aşacak.

        ‘Olumsuzluklara rağmen Türkiye’de yere serilmedik’

        Birçok ülke gibi Türkiye’nin de 2015’te zor zamanlardan geçtiğini ifade eden Dieter Waldner, “Seçimler, politik sorunlar ve dolar kurundaki artış gibi problemlerin vurmasına rağmen satışlar açısından Türkiye’de yere serilmedik. Kötü bir performans değildi. Özellikle akıllı ürünlerin etkisiyle 2016’dan daha umutluyuz” dedi. Fossil Group kendi markaları Skagen ve Fossil dışında Burberry’den Diesel’e pek çok moda markasının saatlerini tasarlayıp üretiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ