Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kültür Eylem Paketi nedir? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

        Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın konuşmasından notlar;

        Terör saldırılarına yönetlik açıklamalarda;

        * Senin teröristin, benim teröristim diye bir şey olamaz. Terörün ırkı, rengi, inancı diye bir şey olamaz.

        * Elini silahı alan, korku ve şiddet sarmalı oluşturan terör, her kimden gelirse gelsin lanetlenmesi gereken bir sorun olarak duruyor.

        "ÖZGÜRLÜK GÜVENLİK DENGESİ BOZULUYOR"

        * Dünya terörle daha çok uğraşmak zorunda kalacak. Brüksel'i yaşadık. İspanya'da Madrid'de, Londra'da, Paris'te, New York'ta terör çirkin yüzünü gösterdi.

        * Özgürlük güvenlik dengesi bozuluyor. Brüksel'de sokağa çıkma yasağından tutun birçok kısıtlamayla karşı karşıya kaldı insanlar.

        * Terör sadece Türkiye'de değil bütün dünyada incelenmesi gereken bir sorun. Türkiye evet, 30 yıldır terörle mücadele ediyor. Özgürlük güvenlik dengesi kaçınılmaz olarak bozuluyor.

        "SURİYE DEĞİŞİK TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ADETA MERKEZİ HALİNE GELDİ"

        * Terörün oluşturduğu alanlar var. Geçmişte Sovyet Rusya'nın Afganistan'ı işgaliyle başlayan sürece bakacak olursak Afganistan Pakistan'da terörle birlikte iç savaş ve iç savaşın terörü beslemesi, insanların ölümü ve mülteci durumuna düşmesi.

        * Aynı şekilde İspanya ve İngiltere'nin yaşadığı sorun. Suriye mesela. Suriye'de yaşanan iç savaş dünyanın değişik yerlerinden terör örgütlerinin merkezi haline geldi.

        * Terör bataklığı olarak nitelendirdiğimiz temel yer neresi Suriye. Suriye'de yaşanan iç savaş kaçınılmaz olarak terör örgütlerinin merkezi haline getirdi. DAEŞ nerede Suriye'de, YPG ya da TAK ya da PKK bütün bu yapıları besleyen yer neresi Suriye.

        "ÜLKELER TERÖRÜ, TERÖRİZMİ HUKUKİ AÇIDAN TEKRAR DEĞERLENDİRİYOR"

        * Ülkelerin yürüttüğü savaş olmaktan çıkıp, ülkelerin terör örgütleri üzerinden yürüttüğü savaş haline gelince böyle sorunlar ortaya çıkıyor.

        * Biz geldikleri ülkelere iade ediyoruz. İsveç'e iade ettiğimiz kişiler tekrar bir daha geliyor. İsveç'e diyoruz ki bu terörist savaşçı Suriye'ye geçiyor neden gerekli önlemleri almıyorsun diyoruz. Suç işlemedi işlem yapamam diyorlar.

        * Ülkelerin tekrardan terör ve şüpheli denen durumu tekrardan değerlendirmeli. Terör böyle yaygınlaşıyorsa Fransa'nın Belçika'nın, İspanya'nın İngiltere'nin aldığı önlemlere bakın. Yeni bir güvenlik konseptini de meydana getiriyor.

        "İSTİHDAM SORUNU YAŞANMAMASI İÇİN PROJE YÜRÜTÜYORUZ"

        * Terör insanların seyahat etme özgürlüklerine yönelik bir saldırı.

        * Son 2 yıldan beri hem ürün çeşitliliği sadece deniz güneş değil, kültür, inanç, yayla, spor turizmi ile geniş ürün çeşitliliği oluştururken pazar çeşitliliği de oluşturuyor.

        * Hindistan, Çin, Körfez ve Ortadoğu ülkelerine yönelik çalışmalarımız var. Geçtiğimiz günlerde Turizm Destek Paketi açıklandı.

        * Şu anda yine istihdam sorunu yaşanmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile çalışma sürdürüyoruz. Pazar çeşitliliğini güçlendirme çalışmalarımız sürüyor.

        "KILIÇDAROĞLU'NUN BUGÜNE KADAR PKK'YI ELEŞTİRDİĞİNİ DUYDUNUZ MU?"

        * Akademisyenler sanatçılar hükümete dönük girişimlerde bulunsunlar diyor. Bir bakıyorsunuz terör örgütüne dönük ifade kullanmayıp hükümete dönük açıklamalarda bulunuyorlar.

        * Medyada sosyal medyadaki uzantıları aynı kampanyayı sürdürüyor. Terör yönetimin siyasi ve toplumsal açıdan baskılanmasını ister.

        * Siz Belçika'da bir kişinin hükümete yönelik bir söz eleştiride bulunduğunu duydunuz mu? Teröre destek olan kurumun yaşamasına izin verildiğini gördünüz mü?

        * Terör gibi bir konuda Dünya Turizm Örgütü'nün Turizm ve Güvenlik isimli toplantısına katıldım. İspanya'ya şu soruyu sordum bombalar patlarken turizminizi nasıl yukarı çıkardınız? ETHA terör örgütü ne zaman saldırırsa biz ortak tepki verdik dediler.

        * Çünkü terör toplumun ortak düşmanıdır. Bugün Brüksel'de ortak tepkiyi gördünüz. Terör örgütü diyor ki işbirlikçilerine, hükümet üzerinde baskı oluşturun.

        * Daha da kötüsü PKK örgütü yurtdışında fuarlarda Türkiye'ye gitmeyi gelmeyi düşünen insanları açık açık tehdit ediyor.

        * Biz gerekli çalışmalar yapıyoruz. Ancak burada açık açık Türkiye'ye düşmanlık yapan bir terör örgütüne neden birileri eleştiri getirmeden Kemal Kılıçdaroğlu da dahil.

        * Herkesin ortak bir tutum takınması gerekiyor.

        "BELÇİKA NE KADAR GÜVENLİYSE TÜRKİYE O KADAR GÜVENLİDİR"

        * AK Parti iktidarı son derece kararlı bir şekilde sorunların üzerine gidiyor. Bugün terör sorunlarını da çözüyoruz.

        * İçerden birileri ısrarla türkiye'nin güvenli bir ülke olmadığını iddia ediyor. Ankara'da İstanbul'da patlama oldu, Türkiye güvenli değil.

        * Biz Belçika, Fransa'da da patlama oldu. Onlara da güvenli değil diyelim o zaman. Birileri ısrarla Türkiye'nin güvenli olmadığı iddiasını yayıyor.

        "AB İLE YAPTIĞIMIZ ANLAŞMAYLA MÜLTECİ SAYISI ARTMAYACAK"

        * Mülteci sorununu, terör sorununu ve güvenlik meselesini ayrı ele almak gerekiyor. Türkiye mültecilerden kaynaklanan bir güvenlik sorunu yaşamıyor.

        * Mültecilerle ilgili sorunu yönetmek açıasından biz o sorunu yönetiyoruz. Çok hızlı bir şekilde kim nerede nasıl hareket edebiliyor.

        * Dünyanın hiçbir ülkesi yüzde 100 canlı bomba, araçlı bomba saldırılarını engelleme imkanına sahip değil. 20 tane engelliyorsunuz, bir tanesi patlıyor. Bunlar için de bir çalışma yapıyoruz.

        * AB ile önemli anlaşma yaptık. Türkiye'de mülteci sayısında bir artış olmayacak. İnsanların Ege'de boğulmasını, Aylan bebeklerin ölmesini engelleyeceğiz. Mülteciliğin korsanlıktan çıkarıp yasallaştıracağız.

        KÜLTÜR EYLEM PAKETİ PAZARTESİ AÇIKLANACAK

        * Mülteci sorunu dünyanın ortak bir sorunu. Bu sorunu birlikte yönetmeliyiz. Avrupa'ya kabul ettirdik.

        * Kültür Eylem Paketi çalışması 3 ay sürdü, Başbakanımız pazartesi açıklayacak.

        * Kalkınma modeli olarak yeni bir kültür sanat modeli, her kültürel mirasının korunmasında, her şehrimizin kültür sanat alanında yeniliklerin olacağı bir paket.

        * Biraz daha yerelde kültür ve sanatı hareketlendirmemiz gerekiyor. Genç yeteneklerimizin keşfedilmesi hem güzel sanatlarda hem görsel sanatlarda planladığımız çok ciddi teşvikler var.

        * 50 trilyonluk gençler için bir bütçe oluşturduk. Önümüzdeki 4 yıl amacımız bu.

        "SANATÇIYI MEMUR YAPARSANIZ ORADA SANATTAN BAHSEDİLMEZ"

        * Memurla ilgili temel sorun nedir, performans değerlendirmesidir. Performansını değerlendiremediğiniz yapıda sorun çıkıyor. Sanatçı performansıyla kendisini ifade eder. Sanatçıyı alıp memur yaparsanız, orada sanattan bahsedemezsiniz.

        * Sanatın ve sanatçının nasıl destekleneceğini yeniden düzenledik.

        * Rami Kışlası'nı şu anda restore ediyoruz. 10 bin kapasiteli kütüphane yapacağız. Belge ve dökümanlar da olacak. 30 büyük şehirde her ilde 10 milyon kitaplı 1 kütüphane kazandırmayı hedefliyoruz. Müzeciliği her şehrin tarihini yaşatan yaşayan müzelere dönüştürmek için çalışma yapıyoruz. 4 yıl sonunda dönüşüm ve değişim sağlarız gibime geliyor.

        * İspanya ya da İngiltere aynı sorunu yaşadı. Şu anda Fransa aynı sorunu yaşıyor. Yeniden yapılanma fırsatı olarak görüyoruz. Daha çok ürün çeşitliliği pazar çeşitliği konularında daha güçlü çalışmalar yaparak turizmimizi daha güçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz.

        * Buradan da güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum. Sektör temsilcileri hükümetimizin yanında olduğunu unutmasın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ