Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Avrupa Türkiye'nin güvenlik sistemini istiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Dünya genelinde ard arda yaşanan terör olayları ve patlamaların özellikle havalimanlarında yaratığı risklerin ardından, güvenlik tedbirler en üst seviyeye taşınıyor. Türkiye'de TAV Havalimanları işletmesinde olan ve 5 ay önce tek güvenlik geçiş noktasına geçen İzmir Adnan Menderes Havalimanı, yeniden çift güvenlik geçişine döndü. Yolcuların uzun yıllardır tek güvenlik geçiş noktasından geçerek uçağa bindiği Avrupa Birliği ülkelerindeki havalimanları ise Türkiye'yi örnek alarak önümüzdeki günlerde çift güvenlik uygulamasına geçmeye hazırlanıyor.

        ÇİFT GÜVENLİĞE MECBURLAR

        TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Üyesi Sani Şener, Dünya Havalimanları Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu hatırlatarak, önceki gün merkezi Brükselde bulunan Briliğin Genel Sekreterinin kendisini arayarak, güvenlik konusunu danıştığını kaydetti. Türkiye'deki havalimanlarında bulunan x-ray cihazlarının Avrupa'da bulunmadığını kaydeden Şener, özellikle Belçika, Fransa gibi terör olaylarını birebir yaşayan ülkelerin çift güvenlik girişi uygulamasına başlamak istediğini kaydetti. Avrupa Birliğinin karar aşamasında olduğunu kaydeden Şener, "Bu uygulamaya başlamak zorundalar. Onların korkusu şu, dışarıda da oluşacak geçiş kuyruğunda bir saldırı olması. Bu süreci yönetememekten korkuyorlar. Ben de bu sürecin çok kapı ile yönetilebileceğini açıkladım. Fransa ile bir değişim programımız var, devamlı onlar bizlerle biz onlarla çalışıyoruz. Güvenlik konusu da da ortak bir çalışmamız var" dedi.

        TEK GEÇİŞ RAFA KALKTI

        Şener Türkiye'de de 1 yıl öncesine kadar yavaş yavaş kaldırılması planlanan ikinci güvenlik geçişine yaşanan olayların ardından yeniden dönmek zorunda kaldıklarını anlattı. 5 ay önce İzmir'de tek güvenlik geçişine geçtiklerini belirten Şener, ancak önceki gün itibari ile ikinci güvenlik noktasının da yeniden konulduğunu aktardı. İşletmeciler olarak yolcu dışında havalimanına giriş çıkış yapan herkesin güvenliğinden sorumlu olduklarını anlatan Şener, "Tüm havalimanlarında tek güvenlik geçişi planını rafa kaldırdık. Uzun bir süre daha böyle devam etmemiz gerekiyor" açıklamasını yaptı.

        POZİTİFİM İYİMSER DEĞİLİM

        Transit yolcu sayısında bir sıkıntı olmamasına rağmen İstanbul'a gidip gelen yolcu sayısında ciddi düşüşler yaşandığını anlatan Şener, son 16 yılda bu tür olayların çok fazla yaşandığını ancak normale dönüşün de hızlı bir şekilde olduğunu belirtti. Devam eden ekonomik ve siyasi konjonktürde, "iyimser" olmak zorunda olduklarını kaydeden Şener, "54 bin kişi çalışıyor TAV'da, herşeyin iyi gideceğine inanmak zorundayız. Pozitifim ama iyimser değilim. Yatırımlar güvenli ortam arar ama bu tür olaylar seyahatleri erteletebilir ama durduramaz. Türkiye'nin etrafında pek çok olay var çünkü Türkiye çok değerli bir ülke. İyimser değilim pozitifim. Puslu hava var ancak bu var diye de durmak olmaz"

        AHL İÇİN İHALEYE GİRECEK

        Atatürk Havalimanı ile ilgili daha önce Binali Yıldırım tarafından açıklanan özel uçakların inip kalktığı genel havacılık projesi ile ilgilendiklerini kaydeden Şener, 2021 yılına kadar sözleşmelerinin olduğunu belirtti. Şener, Sonrasında AHL'nin City Air (şehir havalimanı) olarak kurgulanması halinde, ihaleye gireceklerini buradaki tüm projeler ile ilgilendiklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ