Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘175 bin kişilik ek istihdam yaratacağız’ - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK - Gazete HABERTÜRK

        Mobil internet hızını ortalama 10 kat artıracak olan 4.5G için geri sayım devam ederken, Turkcell’den 2018 yılı sonuna kadar 175 bin kişilik ek istihdam açıklaması geldi. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, 4.5G için 4 yıllık dönemde 18 milyarTL’lik yatırım yapacaklarını ve 175 bin kişilik ek istihdam yaratacaklarını söyledi. Kuruöz, 4.5G’de abonelik ücretinde ve tarifede artış yapmayacaklarını belirterek, “4.5G ile data kullanımının artmasını bekliyoruz.

        Bu da gelirlerimizi artıracak” dedi. Kuruöz, gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Kuruöz, 4.5G’nin getireceği hıza karşılık tarifelerin aynı kalacağını belirterek, “Tarifelere zam olmayacak. Fiyat farkı ve kota derdi olmayacak. Abonelik ücreti yok, tarife artışı yok. Kotaya takılma, fatura şoku yok. Lansmana dönük olarak da güzel sürprizlerimiz olacak” dedi.

        Data ullanımının fiyatları düşüreceği kaydeden Kuruöz, “Data fiyatları zamanla düşecek ve data kullanımı da artacak. Talep arttıkça data geliri de artacak” dedi.Kuruöz, 4.5G’ye nasıl abone olunacağının henüz belirlenmediğini belirterek, 3G abonelerinin otomatikman 4.5G abonesi olmasını önerdi.

        18 MİLYAR TL YATIRIM

        Kuruöz, 2015’te 7 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptıklarını anımsatırken, 4 yıllık dönemde yatırım tutarının 18 milyar TL’ye çıkacağını söyledi. Kuruöz, böylece, 175 bin kişiye de ek istihdam yaratılacağını anlattı. 4.5G ihalesine hazırlanmak için kendi içlerinde futbol antremanı gibi ihale provası yaptıklarını dile getiren Kuruöz, “İhale komisyonu kurduk. Rakipmiş gibi davrandık. İhaleye iyi hazırlanıp iyi sonuçla çıktık” dedi. Kuruöz, bir soru üzerine de 4. nesil ile 2. ve 3. nesil arasındaki ses trafiğinde 6-7 saniyelik bir intikal süresi oluşacağını söyledi.

        En fazla İRAN BİP’LENDI

        İran pazarına dönük beklentilerinin sorulması üzerine de Kuruöz, “Çevre ülkelere ilgi duyuyoruz. İran’da fırsat olursa değerlendiririz. Bip uygulamamız en fazla İran’da indiriliyor. 40 bin kullanıcımız var” dedi.

        ‘FİBER ALTYAPIYA BOŞA 16 MILYAR YATIRILMASIN’

        Fiber optik altyapının operatörlerce ortak kullanımı konusunda Kuruöz, Turkcell’in zaten ülke geneline fiber optik omurgaları kurduğunu söyledi. Kuruöz, 2.4 milyon haneyle de en fazla noktaya ulaşan tek operatör olduklarına işaret ederek, “Yerin altında 4 tane kablo yan yana yatmasın. Bu 16 milyar TL’lik yatırım demek. Sadece 4 milyar TL harcansın. Bizim bu konudaki teklifimiz geçerli ancak bir anlaşmaya varılmadı” diye konuştu.

        ‘YERLILIK TANIMINI BEKLIYORUZ’

        4.5G için getirilen yerlilik şartının yerine getirilmesi için çalıştıklarını da belirten Kuruöz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yerlilik tanımı yapmasını beklediklerini söyledi. Kuruöz, iş ortakları Ericsson ve Huawei’nin de yerli üretimiçin yatırım yapmasını istediklerini belirtirken, “Bu konuda gelinen noktayı BTK’ya sunacağız. Onların da bir esneme noktası var. Bu resmi görüp, ne kadar yerli olduğumuzu ortaya koyacağız” dedi. Sektördeki vergi yükünden de yakınan Kuruöz, “İletişimvergileri zaten yüksek. Bir de satın aldığımız frekanslara kira bedeli ödüyoruz. Frekans başına 2G, 3G ve 4.5G’de bedeller ödüyoruz” dedi. Kuruöz, baz istasyonlarıyla ilgili imar sorununun da çözülmesini beklediklerini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ