Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK
Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ardından gerçekleşen terör olayları nedeniyle turizmde zor bir yıla girilmesi züccaciye sektörüne de fatura çıkardı. 2016 için 5 milyona yakın turist kaybı öngörülürken kapasite düşürüp yenileme masraflarını kısacağı tahmin edilen otel ve restoranların mutfak ürünleri pazarına etkisi 1 milyar doları bulacak.
2015’te yüzde 5 büyüyen züccaciye sektörünün 450 üyeli çatı derneği ZÜCDER’in Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, iç piyasada perakende ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın yüzde 30’luk kısmının restoran, otel gibi turizm işletmelerinin harcamalarından oluştuğunu kaydeden Erdoğan, “Tam sezonu geldi ancak bu yıl özellikle güneydeki otel ve restoranlar tabak, bardak, çatal-bıçak ve diğer mutfak malzemelerinde pek yenileme yapacak gibi değil. Tasarruflu davranılacağını tahmin ediyoruz. Bu durumun bizim pazarımıza yüzde 10 civarı etki etmesi, yani yaklaşık 1 milyar dolarlık kayıp yaratması beklenebilir” dedi.
‘EVDE BÜYÜME SÜRER’
Turizmden kaynaklanan kayıp olsa bile evde kullanıma yönelik büyümenin devam edeceğini öngören Erdoğan, şöyle devam etti: “2016 tahmin ettiğimiz kadar iyi başlamasa da ilk 3 aylık performansı geçen yılın aynı dönemiyle değerlendirdiğimizde en azından kayıpta değiliz. Bu yıl da evlilikler, taşınmalar, artan alışveriş eğilimi gibi etkenlerle ev için yapılan alışveriş sürecektir. Yılı yüzde 5 büyümeyle kapatsak başarı olur.” Erdoğan, inşaat sektörünün hareketliliğinden sonra züccaciyedeki büyümeyi en fazla etkileyen unsurun organize perakendedeki hızlı mağazalaşma ve yeni marka yatırımları olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “Paşabahçe, Esse, Karaca gibi birçok marka çok sayıda mağaza açtı. Çok katlı mağazalar ürün çeşitliliğini artırdı. Yabancı markalar da geldi. 5 yılda pazar ikiye katlandı” dedi.
5 YILDA CİROSU 2’YE KATLANDI
5 yılda 2’ye katlanan züccaciye sektörünün büyüklüğü 10 milyar dolar. Büyümeyi en çok organize perakendede artan mağaza sayısı ve pazara giren yeni markalar tetikledi. 5 yıl önce 1500 civarında olan mağaza sayısı 2015 sonunda 5000 bin adedi aştı. Pazarda en büyük dilimi yüzde 20’şer payla küçük ev aletleri ile porselen yemek takımı, çatal bıçak takımı ve tencereden oluşan çeyiz setleri oluşturuyor. Türkiye’de hane başına yıllık 1500 ila 2000 TL arasında züccaciye harcaması düştüğü tahmin ediliyor.
‘TÜKETİCİ TEKSTİLLE BİR ARADA İSTİYOR’
Sektörün birleşme ve satın almalar açısından da hareketli olduğunu, son olarak Esse’nin el değiştirdiğini hatırlatan Ömer Ertuğrul Erdoğan, mağazalaşmada da işbirlikleri başladığına dikkat çekti. Erdoğan, tüketicinin ev tekstiliyle züccaciyeyi bir arada gördüğü modeller talep ettiğini belirterek, “Örneğin, Karaca mağazalarına tekstil soktu. Linens de Pierre Cardin porselen ürünleri satmaya başladı” dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.