Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Artık en büyük risk siber - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK/GAZETE HABERTÜRK

        Artık her bireyin gerçek kimliğinin yanı sıra bir de sanal kimliği oluştu. Şayet sanal kimliğiniz çalınırsa, bankadaki birikimlerimiz boşaltılabiliyor, sosyal medya hesaplarınız kötü amaçlı kullanılarak imajınıza onarılması güç zararlar verilebiliyor. Türkiye bugünlerde bu tehlikeyi yakından hissediyor. Çünkü Türkiye nüfus cüzdanına sahip, yaklaşık 50 milyon vatandaşımızın bilgileri çalındı. Sızdırılan bilgiler arasında kişilerin kimliklerinde yer alan TC kimlik numaraları, annebaba isimleri, nüfusa kayıtlı olunan yer, cinsiyet, doğum tarihi, bugünkü MERNİS’e kayıtlı açık adres bilgileri var.

        Peki bu bilgiler ile neler yapılabilir? Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, kimlik bilgileri ele geçirilen kişinin imzası, ikametgâh belgesi, telefon bilgisi ile sistemde kayıtlı telefonuna gelen şifre ve mesaj gibi bilgilere de erişim sağlanması halinde başta e-alışveriş olmak üzere birçok sahtekarlığın yapılabileceğini belirterek ‘siber güvenlik’in hem Türkiye’de hem de dünyada önemini artırdığını kaydetti.

        Dünyada yılda 556 milyon, siber saldırı kurbanı oluyor. Siber saldırılar her yıl bir önceki yıla göre de yüzde 50 artıyor. Siber suçların global ekonomiye maliyeti ise yıllık 445 milyar doları buluyor. Türkiye’de yılda 10 milyondan fazla kişinin mağdur olduğu ve bunun toplam net maliyetinin ise 556 milyon ABD doları olduğu ölçülmüş durumda.

        AYLIK 12 LİRAYA KALKAN

        Yıldız, özellikle cep telefonu bilgilerinin siber saldırılara açık olduğunu cep telefonu yoluyla bilgilerin kolay çalınabileceğini ifade etti. Yıldız, dolandırıcıların “Telefonum kayboldu” diyerek kişiler adına yeni akıllı telefon alarak birçok işlem gerçekleştirdiklerini söyledi.

        Dünyada siber risk sigortasında primin 4 yılda üçe katlanarak 2015 yılında 3 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini belirten Yıldız, “Bu yaklaşık 50 milyar dolarlık bir tutarın sigorta kapmasında olduğunu gösteriyor. Türkiye ise henüz siber risk sigortası anlamında yolun başında. Ancak yine de bizim çıkardığımız Kimliğim Güvende ürününe bir haftada bin 500 başvuru oldu” diye konuştu. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre siber güvenlik sağlanmak için aylık 10 ile 12 lira arasında bir tutar sizi güvenceye almaya yetiyor. Zurich Sigorta’nın sağladığı hizmet ile sigortalı poliçeyi satın aldıktan sonra kendisine internette bir üyelik ortamı sağlanıyor. Müşterinin kart numaraları dahil sanal ID’sini oluşturan bütün bilgileri sisteme giriliyor. Sistem, bu bilgiler doğrultusunda düzenli olarak sanal âlemi tarıyor ve bu kimlikle ilgili bir işlem yapılırsa uyarı veriyor. Şirketler böyle bir durumda hemen ilgili müşteriyi uyarıyor, bilgi veriyor, ihbardan önceki alınacak aksiyonlar konusunda kişiye yardımcı olunuyor.

        ÇALINAN BİLGİLER İLE NELER YAPILABİLİYOR?

        -Resmi belge almak

        -E-devlet hesabı açarak kişi adına işlemler yapmak

        -Vekalet vererek mal varlığı devri

        -Okul ve ehliyet gibi resmi işlemler

        -Sahte kimlik çıkarılması

        -Sahte kimlik ile konaklamak

        -Sahte kimlik ile şirket kurmak ve ticaret yapmak

        -Kredi ve kredi kartı başvurusu

        -Birine kefil olmak

        -İnternet bankacılığı kullanımı

        -İnternette TC Kimlik No sorgusu ile özel bilgilere ulaşmak

        ALTYAPIMIZ VE BİLİNCİMİZ EKSİK

        Türkiye’de internet bankacılığı kullanan bireylerin sayısının 2007’den bu yana neredeyse 5 katına çıkarak 2015’te 43 milyona ulaştığı bilgisini veren Yıldız “Bunların 16 milyonu ‘aktif’ müşteri, diğer deyişle 3 aydan daha kısa aralıklarla internet bankacılığını kullanan kesimi ifade ediyor. Mobil bankacılık kullanan müşteri sayısı da 2007’den bu yana yaklaşık 15 katına çıkarak 19 milyona ulaştı, bunun 12 milyonu ‘aktif’ müşteri. 2015’te internet bankacılığı üzerinden 250 milyondan fazla kez para transferi, yaklaşık 200 milyon kez ödeme, yaklaşık 50 milyon kez kredi kartı ile ilgili işlem gerçekleştirildi. Bu işlemlerin toplam hacmi yaklaşık 800 milyar dolar ve bu işlem hacminin içine ‘yatırımlar’ dahil değil. Yatırımlar da dahil edildiğinde işlem hacmi 1 trilyon dolara ulaşıyor. 2015’te kredi kartı ile internet üzerinden yaklaşık 250 milyon kez ödeme yapıldı. Bu ödemelerin toplam hacmi 18 milyar dolar. E-ticaret sektörü Türkiye’de 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı, 12 milyondan fazla e-ticaret müşterisi var. E-ticaret hacminin %55’i perakende sektöründen, %35’i, tatil ve seyahat işlemlerinden, kalan %10’luk kısmı da yasal bahis oyunlarından geliyor. Siber âlemle bu kadar iç içe olmaya başladığımız noktada siber güvenlik anlamında gerek teknik altyapı gerekse bilinç düzeyi olarak yeterince hazırlıklı değiliz. Bu nedenle siber saldırılar hem Dünya geneli hem de Türkiye için önemli ölçüde risk teşkil ediyor” diye konuştu

        SANAL DOLANDIRICILIK YÖNTEMLERİ

        -Phishing: Yasal bir kurum gibi davranarak hesap bilgilerini çalmak için kullanılıyor.

        -Sosyal ağ dolandırıcılığı.

        -Trojan yüklemeleri.

        -Virüslü e-posta gönderimleri.

        -Kredi kartı bilgilerinin dolandırıcılık amacıyla kullanılması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ