Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En büyük yudum için 2 markayı Japon’a satıyor - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Bira devi AB InBev, dünya bira pazarında payını yüzde 30’a çıkaracak SABMiller satın almasının şartı olarak Avrupa’daki markaları Peroni ve Grolsch’ı Japon Asahi’ye satıyor. Satış tutarının 2.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor Dünya bira üretiminde en büyük paya sahip olan ve bugüne kadar satın almalarla büyüyen AB InBev, Avrupa’daki markaları Peroni ve Grolsch’ı Japon Asahi’ye satma kararı aldığını duyurdu. Daha önce yaptığı SABMiller satın almasının onaylanması kapsamında alınan satış kararına ilişkin bir tutar resmi olarak açıklanmasa da, gelen bilgiler satış tutarının 2.5 milyar dolar seviyesinde olduğu yönünde. Dünyanın ikinci büyük üreticisi SABMiller’ı satın alan AB InBev, rekabet ortamına ilişkin kaygılarından ötürü bazı markaları satmaya zorlanmıştı. Satışa konu olan markalar da daha önce SABMiller çatısı altında faaliyet gösteren markalardı.

        ‘SÜREÇ EŞZAMANLI DEVAM EDECEK’

        Japon Asahi’den yapılan açıklamada, “Bu satın alma, AB InBEv’in SABMiller’ı satın almasının onaylanma süreciyle eşzamanlı olarak yürütülecek ve tamamlanacak” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, beklentilerin sürecin bu yılın ikinci yarısında tamamlanması yönünde olduğu da belirtildi. Asahi, söz konusu markalara olan ilgisinin işaretini yaklaşık 2 ay önce vermiş ve özellikle Avrupa üzerinden küresel büyüme için fırsat kolladığını dile getirmişti. Belçika merkezli şirketin 1 milyar doların üzerinde satış yapan 16 markası bulunuyor. Şirketin toplam gelirleri 50 milyar dolar seviyesinde.

        KÂRI 2015’TE % 4 AZALIP 8.5 MILYARA DÜŞTÜ

        Dünyanın en büyük satın almalarından biri olarak tarihe geçen AB InBev’in SABMiller satın alması 100 milyar doların üzerinde büyüklüğe denk geliyor. Satın almayla AB InBev dünya bira hacminin yüzde 30’unu üretiyor hale gelecek ve yılda 1.4 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. AB InBev 2015 yılında karının yüzde 4 azalarak 8.5 milyar dolara gerilediğini açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ