Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mehmet Şimşek: 3 sütun üzerinde yükselecegiz - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS/GAZETE HABERTÜRK

        Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin eskiden 1 çıpası olduğunu, artık 3 kuvvetli çıpaya sahip olduklarını belirtti. Şimşek ile “Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog” toplantılarına yönelik önceki gün AB’li bakanların da katıldığı İstanbul’daki Boğaz turunda sohbet gerçekleştirdik. Şimşek, “Avrupa Birliği için çok kuvvetli bir çıpa olacak. Bizim şimdi eskiden bir çıpamız vardı, o da mali disiplindi. Şimdi bunu üçleyeceğiz. Bizim binamız artık 3 sütun üzerinde yükselecek. Bir Avrupa Birliği ki bu yeniden canlanıyor. Diğeri Avrupa Birliği’nin ötesindeki reformlar. Rekabet gücünü ve katma değer zincirini artıracak reformlar ve üçüncüsü mali disiplin. Eskiden bir anlamda tek sütun üzerinde istikrarı sağlamaya çalışırken şimdi 3 tane çok kuvvetli sütunumuz var. Türkiye ne zaman bireylerden çok kurumlarıyla, güçlü kültürüyle anılırsa onun üzerinden değerlendirmelere yapılırsa sınıf atlamıştır” dedi.

        Şimşek, Gümrük Birliği’yle ilgili düzenlemeler ilişkin son duruma yönelik ise şunları kaydetti: “Gümrük Birliği’nin ‘upgrade’ edilmesi, özellikle hizmetleri, kamu alımlarını ve tarımı içerecek şekilde genişletilmesi hususu şu anda çalışılıyor, etki analizleri yapılıyor. Muhtemelen etki analizleri bittikten sonra, istişareleri tamamladıktan sonra AB ile müzakere dönemine geçilir. Süre koymak bu aşamada çok anlamlı olmaz.”

        AB’li bakanları önceki gün İstanbul’da boğaz turuna çıkaran Mehmet Şimşek, gazetecilerin sorularını yanıtladı

        'AB ÜYELERİNİN DE BÖYLE REFORM LİSTESİ OLSA'

        Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Türkiye’nin yapısal reformlara yönelik çalışmalarına ilişkin, “Bazen Avrupa Birliği (AB) içindeki üye ülkelerimizin de keşke böyle reform listeleri olsa diye düşünüyorum” dedi. Türkiye ile yapılan vize anlaşmasını hatırlatan Katainen, Türkiye’nin bütün kriterleri yerine getirmesi durumunda AB’nin kendi üzerine düşeni yapacağını söyledi.

        Yapısal reformların hazırlanmasının zorluğu yanında, uygulamaya geçirilmesinin daha fazla çaba gerektirdiğine dikkati çeken Katainen, “Bütün bu reformları uyguladığınızda Türkiye, tamamıyla farklı pazar, farklı bir ekonomi haline gelecek. Şu andaki ile kıyaslandığında ki şu andaki büyüme hızı zaten oldukça pozitif bir noktada, ama ekonomi çok daha sağlam olacak, çok daha fazla Türk insanı iş bulacak. Bu da en önemli şey” değerlendirmesinde bulundu.

        'MAYISA REFORMLAR YETİŞİR'

        Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği (AB) vize serbestisine ilişkin, “Türkiye olarak biz inanıyoruz ki mayıs başında, bu kriterleri yerine getirmiş olacağız. İnşallah bu vesileyle önemli reformlar yapmış olacağız” dedi. Vize serbestisi için AB’nin Türkiye’den beklediği düzenlemelerin yetişip yetişmeyeceğine yönelik sorusu üzerine Şimşek, “Benim bildiğim kadarıyla bu hafta Meclis’ten 7 uluslararası anlaşma geçecek. Onun dışında da 2 yasal düzenleme var. Geriye kalan hususlar varsa biyometrik pasaport gibi hususlardır. Dolayısıyla Türkiye olarak biz inanıyoruz ki mayıs başında bu kriterleri yerine getirmiş olacağız. İnşallah bu vesileyle önemli reformlar yapmış olacağız” ifadelerini kullandı.

        Mehmet Şimşek, bireysel emeklilik sistemine yönelik düzenlemeye ilişkin bir soruyu yanıtlarken de “Çalışmalarımız son aşamada. Özetle ne kadar süreliğine otomatik katılım olacak, ne kadar bir miktar yatırılacak, bu iş nasıl yönetilecek ve paralar... Özetle bu konularda nihai kararları Bakanlar Kurulu verecek daha sonra Meclis’imize bu tasarıyı göndereceğiz” dedi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ