Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sebze ve meyve ihracatçılarının umudu Çin - İş-Yaşam Haberleri

        Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ yetkilileri, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde de üretici firmalarda inceleme yaparak paketlemeden saklamaya kadar birçok alanda bilgi aldı, rapor hazırladı.

        Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra ihracat için yeni adresler arayan yaş sebze ve meyve ihracatçıları, Çin'e yöneldi. Türkiye ile Çin arasında yapılan protokolden sonra, Çin Tarım Bakanlığı AQSIQ yetkilileri, Türkiye'de üretim yapan yaş sebze meyve ihracatçısı firmalar ve üretim alanlarında incelemelerde bulundu. Kocaeli, Bursa, Denizli, Isparta, Konya ve Niğde gibi Manisa'nın Alaşehir ilçesine de gelen Çin heyeti; paketlemeden saklamaya kadar birçok alanda bilgi alarak rapor hazırladı.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Serkan Soykan da heyete eşlik etti. Açıklama yapan Çin Tarım Bakanlığı yetkilisi Liang Wei, Türkiye'den yaş sebze meyve alımı için devletlerarası yapılan protokol doğrultusunda Türkiye'nin kiraz üretim alanlarında ve ihracat yapan firmalarda incelemelerde bulunduk. Yaptığımız çalışmaları rapor ederek, çalışmalarımızı bu yönde yapacağız dedi.

        İhracatçı firma sahibi Cengiz Balık ise Rusya ile yaşanan krizden dolayı ülkemizin yeni bir pazara ihtiyacı vardı. Bakanlığımızın yürüttüğü proje kapsamında Çin heyetini ağırladık. Bundan sonra da Çin gibi büyük bir ekonominin açılması ülkemiz, üreticimiz ve ihracatçımız için daha iyi olacaktır dedi.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Serkan Soykan da Türkiye ile Çin arasında imzalanan protokol uyarınca Çin'e kiraz ihracatının önü açılmıştır. Çin'e ihracat sezonu öncesinde Çin'li heyet ülkemize gelerek gerek paketleme tesisleri gerekse üretim alanlarında ziyaret çalışmaları yapmaktadır. Bu ziyaret neticesinde Çin'e ihracat etmek isteyen firmaların listelenmesi çalışmaları yapılmaktadır dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ