Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Babalık izninde çalışırken öldü - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        4857 sayılı İş Kanunu’nda izin hakları konusunda son yeniliklerden biri olan 5 gün babalık izniyle ilgili düzenlemenin üzerinden henüz birkaç ay geçmişken, ocakta işçi ve işveren arasında yaşanan izin gerilimi trajik bir ölümle sonuçlandı. Önde gelen bir ev tekstili şirketinde bölge müdürü olarak çalışan Murat Açıkgöz’ün 7 Ocak 2016 tarihinde bir oğlu dünyaya geldi. 5 gün olan yasal babalık izninin 4’üncü gününde şirketin Ankara mağazalarında çalışması gerektiği bildirilen Murat Açıkgöz, iznin 5. gününde ise bu kez İzmit’te açılacak mağazanın iş görüşmelerini yapması gerektiği kendisine bildirince şirket aracıyla Ankara’dan yola çıktı. Devamını eşi şöyle anlatıyor, “Kendisine ‘Gitme’ dediğimde İnsan Kaynakları Müdürü’nün görüşmeleri önceden planlayıp mail attığını, ne yazık ki gitmek zorunda olduğunu söyledi. Sevgi hanımın ilk görüşmeyi saat 11’e planlamış olması nedeniyle, bununla ilgili mail mevcut, eşim babalık izninin 5. gününde sabah saat 05.00’de uyanarak saat 06.15 gibi yola çıkmak durumunda kaldı. Bu seyahat sırasında şirket aracını kullanırken Düzce’de trafik kazası geçirdi ve hayatını kaybetti. Şirket eşim için SGK’ya iş kazası bildirimini yaparak çıkışını gerçekleştirdi.”

        SGK MÜFETTİŞLERİ ‘İŞ KAZASI’ DEDİ

        Açıkgöz, eşinin kullandığı aracın Düzce’de TIR’a arkadan çarpması sonucu vefat etmesiyle hayatını altüst eden bu trajik olay üzerine kendisi ve çocuğu adına Bakırköy Nöbetçi İş Mahkemesi’nde toplam 402 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, ‘kusur sorumluluğu’ başlığı altında, “İşveren, çalışanın yeni baba olmasının işçinin hayatını nasıl etkileyeceğini göz önünde tutmadan işçisini görevlendirmiştir” ifadesine yer verildi. SGK müfettişleri ölümün iş kazası kapsamında olduğuna karar verdi. Dilekçede ayrıca işveren tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında verilmesi gereken eğitimlerin de verilmediğine dikkat çekilerek şöyle denildi: “Kaza kış aylarında meydana gelmiş ve kazaya karışan TIR şoförünün beyanına göre kaza sırasında yerler ıslaktır. Yağışlı havalarda araç kullanmak belirli bir ustalık, tecrübe ve bilgi gerektirmektedir.” Halen taraflar Bakırköy İş Mahkemesi’nin davayla ilgili ilk duruşma tarihini belirlemesini bekliyor.

        PRİM DÜŞÜK GÖSTERİLDİ KAZA SİGORTASI YOKTU

        Eşinin maaşının brüt 3.400 TL gösterildiğini ve maaşının kalan kısmı ve prim hakedişlerinin ise şirketin kargo ile zarf içerisinde gönderildiğini vurgulayan Açıkgöz, tüm şirketler, seyahatler için şirket aracı verip, yöneticilerine ferdi kaza sigortası yaparken, eşinin çalıştığı şirketin hem primi düşük gösterip hem de ferdi kaza sigortası da yapmadığına dikkat çekti. 6 YIL SONRASI İÇİN OKUL TEKLİFİ Açıkgöz’ün eşi, şirketin sahibinin 6 günlük bebek için 6 yıl sonra okul masraflarını karşılamayı teklif ettiğini ifade etti.

        23 NİSAN 2016’DA 5 GÜNLÜK İZİN HAKKI VEREN YASA ÇIKTI

        4857 sayılı İş Kanunu’nda yapılan 23 Nisan 2015’de Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle daha önce kanuni olmayan babalık izni yasallaştırıldı. Buna göre eşi doğum yapan işçinin 5 gün izin hakkı bulunuyor. Hafta sonları da bu izne dahil olmadığı için 7 güne çıkabilir. Evlenen, evlat edinen, ana veya babasını, kardeşini, çocuğunu kaybeden işçiye ise 3 gün mazeret izni verilebiliyor. En az yüzde 70 oranında engelli çocuğu bulunan işçiye, bir yıl içinde 10 güne kadar “ücretli” izin verilmesi gerekiyor. Bu izin hakkını, çalışan anne babadan sadece biri kullanabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ