Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Iraklı iş adamlarına vize için GAİB referans olacak - İş-Yaşam Haberleri

        Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dışişleri Bakanlığı arasında gerçekleştirilen bir protokolle Iraklı iş adamlarına uygulanan vizeler için GAİB'in referans olacağını bildirdi.

        Çıkmaz, yazılı açıklamasında, bundan sonra Türkiye'ye gelecek Iraklı iş adamlarına GAİB’in referans olacağını, bu sayede iş adamlarının daha kolay ve hızlı vize alabileceğini belirtti.

        Uygulamaya yeni konulan kararla ilgili bilgi veren Çıkmaz, "Irak vatandaşı iş adamlarının ülkemize ticari faaliyetlerde bulunmak üzere girişleri vizeye tabi. Bu itibarla, Dışişleri Bakanlığı ile TİM arasında 4 Mayıs 2016'da bir protokol imzalanmıştır. Bu protokole göre vize başvuruları TİM ve birliklerimiz referansı ile Dışişleri Bakanlığı ilgili veri bankasına kaydedilecek ve uygun bulunanlar hızlı bir şekilde vizeye dönüştürülecektir. Bu sistem kapsamında ihracatçılarımızın talebi üzerine Irak vatandaşlarının yapacakları vize başvurularının değerlendirilmesinde, yeni uygulamalar söz konusu olacaktır" ifadelerini kullandı.

        Buna göre Irak vatandaşı iş adamlarının birlik üyesi ihracatçı firmalar tarafından davet edilmiş olmaları koşulunun aranacağına işaret eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

        "İhracatçı firmamız, son üç takvim yılının (2013, 2014, 2015) her birinde, ülke ayrımı olmaksızın toplamda asgari 250 bin dolar doğrudan ihracat yapmış, ayrıca 2015 yılında Irak'a 100 bin dolar ve üzerinde ihracat yapmış olmalıdır. İkinci madde kapsamına girmeyen ancak davet edilmesinde fayda görülen firmalar da genel sekreterlik inisiyatifiyle davet edilebilirler. İhracatçı firmamız, ülkemize davet ettiği ve vize başvurusunda bulunan Irak vatandaşı iş adamının, muteber bir firmanın temsilcisi olduğunu taahhüt edecektir. Söz konusu şartları taşıyan ihracatçılar, her ay Irak’tan azami 3 firmanın temsilcilerini davet edebilecektir. 2015 yılı ihracatı 1 milyon USD’nin üzerinde olan firmalar ise, her ay Irak’tan azami 5 firmanın temsilcisini davet edebilecek. Taahhüt/referans verecek ihracatçı firmaların, GAİB'e borcunun olmaması da gerekiyor."

        Uygulamanın sadece havayoluyla Türkiye’ye gelecek Irak vatandaşı iş adamlarını kapsadığına dikkati çeken Çıkmaz, "Geçerli Schengen vizesi bulunan Irak vatandaşlarının başvuruları birliğimiz aracılığıyla yapılmayacaktır. Bu kişiler, internet üzerinden kısa sürede e-vize temin edebilmektedirler. Karayoluyla Türkiye’ye giriş yapacak Iraklı iş adamlarının vize başvuruları birliğimiz aracılığıyla yapılmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ