Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Teknolojik dönüşüme hazır giyim - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM - GazeteHABERTÜRK

        Cep telefonlarından akıllı cihazlara, 3 boyutlu gözlüklerden sanal gerçekliğe geçilen dünyada teknolojik ilerlemenin hızı giyim kuşama da yansıyor. H&M’in dönüşümlü giysiler, Nike’ın bağcıkların sıkılığını otomatik ayarlayabilen ayakkabı, Guess’in nemlendirici etkisi yaratan jean koleksiyonu üretmesi hazırgiyimdeki inovasyonun geldiği son noktalar. Ancak yerli markalar da bu konuda boş durmuyor. Damat, 2009’da leke tutmayan gömlekleri, 2011’de cep telefonundan yayılan radyasyonu engelleyen ceketleri piyasaya çıkarmıştı; şimdilerde yeni icatlar peşinde ama ser verip sır vermiyor. Takip eden süreçte Ramsey patentli “Zero Weight” teknolojisiyle takım elbiseyi yüzde 50 afifletti. Defacto ve LC Waikiki ışıkta renk ve desen değiştiren tişörtleri mağazalara taşıdı. LC Waikiki’nin üzerinde çalıştığı yeni ürün ise ter kokusunu önleyen tişört. Penti, yağmurda ıslanmayan, topuklu ayakkabının içinde kaymayan ve deseni istenen renge boyanabilen çorapları vitrine koydu.

        Y KUŞAĞI BELİRLEYİCİ

        Markaları milyonlarca dolar harcayarak daha inovatif olmaya zorlayan etken ise kuşkusuz değişen tüketim anlayışı. Özellikle teknolojiyle iç içe yaşayan Y kuşağının tüketime dahil olması, onların ilgisini çekebilecek söylem ve ürünler gerektiriyor. Hayatı kolaylaştıran ve eğlenceli seçeneklere olan ilgi artıyor. Diğer yandan, en iyi farklılaşmayı yakalayabilenler, perakendede artan ve küreselleşen rekabetin içinden sıyrılabiliyor. Yaşlanmak tüm markaların en büyük endişesi; bu uğurda teknolojinin nimetlerinden yararlanıp çağın gerisinde kalmamak gerekiyor.

        2025’TE 70 MİLYAR $’a ULAŞACAK

        Teknoloji şirketlerinin perakendecilerle ortaklaşa geliştirdiği ürünler, akıllı saatler, gözlükler, aksesuvarların oluşturduğu giyilebilir teknoloji pazarı 2015 sonunda 20 milyar dolarlık bir endüstriye dönüştü.

        Yeni ürünler geliştirme konusunda en büyük potansiyeli Apple, Accenture, Adidas, Fujitsu, Nike, Philips, Reebok, Samsung, SAPve Roche’un oluşturduğu belirtilirken, 2025 itibarıyla giyilebilir teknolojinin 70 milyar dolar büyüklüğe erişeceği tahmin ediliyor.

        Guess nemlendiricili, lavantakokulu jean üretti

        ABD’li marka Guess’in 2016 başında piyasaya sürdüğü Jeancare isimli koleksiyon, nemlendirici etkisi sağlayan jean (denim)ürünlerden oluşuyor. Pantolondan büstiyer ve elbiselere kadar geniş bir yelpazede çalışılan koleksiyonda Slimtex teknolojisiyle üretilen kumaşlar kullanılıyor. Söz konusu teknoloji, adım attıkça pantolonun bacakları, hareket ettikçe vücutla temas eden diğer parçaların ilgili bölgeyi nemlendirmesini sağlıyor. Jeancare ürünleri ayrıca lavanta kokusu da yayıyor. Tüketicinin ürünle ilgili tartışması ise nemlendirme özelliğinin ne kadar uzun sürebileceğine dair. Çünkü bu konuda yapılmış kesin bir çıklama yok.

        Damat, fit göstermeye yatırım yapıyor

        Teknolojiye ilginin artınca Ar-Ge yatırımlarını da artırdıklarını belirten Damat’ın patronu Süleyman Orakçıoğlu, inovatif ürünlerin giyimdeki payını yükseltmesini bekliyor. Kırışmayan giysiler, katlanıp çantaya dönüşen trençkot ürettiklerini hatırlatan Orakçıoğlu, tüketicinin fit görünmeye önem verdiğine ve 2 beden daraltan çözümler geliştirdiklerinedikkat çekiyor.

        LC Waikiki ter kokusunu tişört önleyecek

        LC Waikiki Üründen Sorumlu Genel Müdürü Maria Comfort, birkaç sezon önce gün ışığında renk değiştiren tişörtlerle inovasyonu vitrine çıkardıklarını hatırlatıyor. Gelecekte 3D yazıcılardan çıkan kıyafetlerin bile mümkün olacağını öngören Comfort, üzerinde çalıştıkları yeni ürünün koku yok eden teknolojiyle geliştirilmiştişörtler olduğunu belirtiyor. Çocuklar için de ıslandığında renk değiştiren tişörtler tasarlanıyor.

        Nike, Bağcıkların sıkılığını otomatik ayarlıyor

        Spor giyim markası Nike’ın son dönemde yaptığı en ilginç inovasyonlardan biri HyperAdapt modeli. Dijital, elektrik ve mekanik mühendisliğinde yapılan araştırmalarla üretilen ayakkabı, ayak altında bulunan bağcık bağlama mekanizmasıyla çalışıyor. Ayakkabı, bağcık ve ayağa uygunlukta bireysel farkı gözeten HyperAdapt, bağcık bağlamanın sebep olduğu aşırı baskı ve gevşek bağcıklardan dolayı kayma sorununu ortadan kaldırıyor. Mekanizma, manuel de çalışabiliyor.

        Ramsey: Yeni nesil takımların payı yüzde 30’u aştı

        Erkek giyim markası Ramsey’in İcra Kurulu Başkanı Zeynep Doğan, inovatif çalışmalarının ilk örneğinin takım elbiseyi yüzde 50’ye varan oranda hafifleten Zero Weight olduğunu belirtiyor. İlkbahar-yaz sezonunda da Zero Gravity ile hareket özgürlüğüsağlayan takım elbiseler ürettiklerini söyleyen Doğan, hafiflik ve rahatlık temasının yükselişte olduğunu, değişen yaşam arzına uygun ürünler geliştirmenin önemini vurguluyor. Ramsey’in tüm ürün gamında bu koleksiyonların payı yüzde 30’u aşmış durumda.

        Penti boyanabilen çorap

        Yağmurda ıslanmayan, tabanı kaymayan, ince gösteren, dinlendiren çoraplar üreten Penti, son olarak çocukların istedikleri renge boyayabileceği çorapları piyasaya çıkardı. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Japonya, İspanya ve İngiltere’de bağımsız tasarımcılarla çalıştıklarını vurguluyor.

        Defacto, Ahize eldivende

        İnovasyona en fazla bütçe ayıran markalardan Defacto’nun en dikkat çekici ürünlerinden biri ‘Elefon’. Bluetooth bağlantısıyla eldivenli eli ahize gibi kullanıp telefon konuşmasını gerçekleştirmek mümkün. Defacto Başkan Yardımcısı İhsan Ateş, Y ve Z kuşağını hedeflediklerini söylüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ