Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çin kanserojen ürünlerde açık ara önde - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde 'kirli' çıkan ürünlerin yüzde 49'unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor" dedi.

        Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi (EKOTEKS) tarafından düzenlenen "9. Uluslararası Tekstil Sempozyumu", İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının, ithal ürünlerle ilgili denetim sonuçları açıklandı.

        İHKİB Başkanı Tanrıverdi, açılışta yaptığı konuşmada, sonuçlara ilişkin bilgi verdi.

        Sadece 2015 yılında tekstil, hazır giyim, ayakkabı ve saraciye grubunda 14 milyar dolarlık ürünün kanserojen denetiminden geçirildiğini vurgulayan Tanrıverdi, şunları söyledi:

        "Ekonomi Bakanlığımız, Riske Dayalı Denetim Sistemi (RDDS) ile 2015 yılında ithal edilen 14 milyar dolarlık ürün denetledi. Bu denetlemelerde 'kirli' çıkan ürünlerin yüzde 49'unu Çin menşeli ürünler oluşturuyor. İç piyasayı denetleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine baktığımızda ise 2011'de yüzde 38,6 olan genel güvensizlik oranı, denetim sisteminin hayata geçirilmesiyle 2015'te yüzde 2,9'a düşmüş durumda. Sağlık normlarına aykırı ithalatın en çok yaşandığı kırtasiyede ise çok daha dramatik bir düşüşe tanıklık ediyoruz. 2011'de yüzde 53 olan güvensizlik oranının, 5 yılın sonunda yüzde 3,3'e indiğini görüyoruz."

        "ÇİN AÇIK ARA ÖNDE"

        Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü İthalat Politikalarını İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Alper Sadık Toközlü ise şunları söyledi:

        "Kirli numunelerin kaynak ülkeleri sıralamasında Çin açık ara ilk sırada yer alıyor. 7 yıllık denetim sonuçlarına bakıldığında kirli numunelerden yüzde 49'unun, yani neredeyse kirli her iki numuneden birinin Çin'den geldiğini görüyoruz. Çin'i yüzde 28 ile Hindistan, yüzde 7 ile Pakistan ve yüzde 4 ile Bangladeş izliyor. Kirli numunelerin kaynak ülkeleri listesinde İtalya'nın da yüzde 1,5'la beşinci sırada bulunması dikkati çekiyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ