Dünya genelinde artan spor tutkusunun yarattığı pazar yıllık 100 milyar dolara ulaşırken, bu rakamın 130 ülkenin milli gelirinden yüksek olması dikkati çekti.
AT Kearney Yönetim Danışmanlık Şirketi verilerinden derlenen bilgilere göre, sadece bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşan spor pazarının büyüklüğü 2005'te 46,5 milyar dolarken, söz konusu harcamaların bu yıl itibarıyla 88 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Spor endüstrisinin gelecek yıl 91 milyar dolar, sonraki yıllarda ise 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.
Spor endüstrisinin 100 milyar dolara yaklaşan büyüklüğünün, 130 ülkenin milli gelirinden fazla olması dikkati çekiyor. Dünya Bankası verilerine göre, Bulgaristan, Tunus, Slovenya, Estonya, Malta ve Kenya gibi birçok ülkenin milli geliri, spor için harcanan 100 milyar dolardan daha düşük.
AT Kearney Yönetim Danışmanlık Yöneticisi Emre Katı, yaptığı açıklamada, Avrupa'da spor ekonomisinin yüzde 80'den fazlasını futbolun oluşturduğunu söyledi.
Katı, Kuzey Amerika'da ise Amerikan futbolu, beyzbol ve basketbolun, sektörün yüzde 90'ına karşılık geldiğini belirterek, "Futbol piyasası kabaca bilet satışları, medya hakları ve sponsorluklardan oluşmaktadır. Bunlar ülkeden ülkeye değişse de en çok payı sponsorluklar, arkasından medya hakları ve bilet gelirleri alıyor." diye konuştu.
PAZARIN TOPLAM BÜYÜKLÜĞÜ 600 MİLYAR DOLAR
Spora yönelik harcamaların en fazla Avrupa'da büyüdüğünü vurgulayan Katı, "Örneğin İngiltere’de spor harcamalarının artış hızı milli gelirin artış hızının yaklaşık 4 katıdır. Bu rakam Fransa’da 3 katından fazladır." dedi.
Katı, spor malzemeleri, lisanslı ürünler, sağlık ve fitness merkezlerinin potansiyelleri de dikkate alındığında, spor endüstrisinin toplam büyüklüğünün dünyada 600 milyar dolara yaklaştığını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu rakam kabaca dünyanın toplam gelirinin yüzde 1'ine denk geliyor. Spor giyim, ekipman ve ayakkabıları içeren spor malzemeleri ve lisanslı ürünler için pazar 310 milyar doları bulmaktadır. Fitness kulüpleri, yoga dersleri, kişisel eğitim dahil olmak üzere spor merkezlerinin pazar büyüklüğü ise 105 milyar dolardır. Altyapı inşaatı, yiyecek ve içecek ile bahis gibi gri alanları kapsayan pazarın büyüklüğü de 100 ila 200 milyar dolar arasında değişiyor."
İNTERNETTEN SATIŞLAR PAZARI BÜYÜTTÜ
Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Devecioğlu da spor pazarının endüstri devrimi ile gelişme sağladığını, bugünkü bilgi çağında da bilim ve teknolojideki gelişmelerin bu pazarın boyutlarını değiştirdiğini söyledi. Devecioglu, internet üzerinden yapılan alışverişler ve teknolojik gelişmelerin spor malzemelerine ve spor organizasyonlarına ulaşımı kolaylaştırdığına işaret etti.
Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2014 Dünya Kupası'nın 11 milyar dolarlık ekonomik boyuta ulaştığını hatırlatan Devecioğlu, "206 ülkenin katılacağı 2016 Rio Olimpiyat Oyunları için ayrılan bütçe başlangıçta 2,93 milyar dolar iken bugün 13,2 milyar dolara yükseldi. Bu paranın da yüzde 57'si özel sektör tarafından karşılanıyor. Organizasyonun Brezilya ekonomisine yaklaşık yüzde 3 katkı sağlaması beklenmektedir." diye konuştu.
Devecioğlu, EURO 2016 final maçını 300 milyon kişinin televizyondan izlemesinin beklendiğini aktararak, "Televizyon haklarından elde edilmesi öngörülün gelirin 1 milyar Euro olması öngörülüyor. Ayrıca kupada şampiyon olacak takım 24 milyon Euro kazanacak. Spor ekonomisinin boyutu, sadece EURO 2016 ile bile ortaya konulabilir." değerlendirmesini yaptı.
AA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.