Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Nihat Zeybekçi MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ı bakanlıkta kabul etti - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak'ı ve heyeti bakanlıkta kabul etti.

        Zeybekçi, buradaki konuşmasında dünyanın halen gerçek anlamda sebebi konusunda uzlaşamadığı 2008 krizinin etkilerini, bölgesel yangınlar şeklinde yaşadığını söyleyerek, bunun tespitinde anlaşıldıktan sonra çözümde de kolaylıkla anlaşılabileceğini belirtti. Türkiye için bu zaman diliminin son derece önemli olduğuna işaret eden Zeybekçi, şunları söyledi:

        "Bu zaman dilimini birlik ve beraberlik içinde geçirmemiz lazım. Bu zaman diliminde sizlere çok büyük ihtiyacımız var. Belirlediğimiz makro ekonomik, mikro ekonomik hedeflere, dış ticaret hedeflerine, bloklara ve organizasyonlara doğru birlikte yol haritalarımızı belirleyeceğiz. Çok önemli bir zaman dilimine girdik. Bu zaman diliminde durmak yok, koşmaya devam. Bütün dünya kazan biz kepçe gideceğiz. Hükümet olarak çok önemli çalışmaların içindeyiz. Yatırım, büyüme, üretim, ihracat, dış ticaret, gerekse finansal tedbirlerle ilgili sizlerle beraber istişare ederek bunları yapacağız."

        Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulunda sunum yapacaklarına dikkat çeken Zeybekçi, AB ile Gümrük Birliğinde gelinen noktayı Bakanlar Kuruluna sunacaklarını söyledi.

        Bir basın mensubunun Eximbank'ın kredilerine yönelik sorusunu yanıtlayan Zeybekçi, Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlanmasından memnun olduğunu, Eximbank Yönetim Kurulu ile bir araya geleceğini belirtti.

        Zeybekçi şöyle devam etti:

        "Eximbank'ın sigortalama kabiliyetleri ve kriterleriyle ilgili biraz daha cesur ve açık olmasını konuştuk. İhracatçıların Eximbank'ın kredilerini kullanırken yüzde 100 teminata dayalı olarak kredi kullanmalarının piyasada şirketlerin limitleriyle ilgili gereksiz bir doluluğa sebebiyet vermesinden dolayı Eximbank olarak kademeli bir şekilde firmalara, geçmiş performanslarına göre, kredibilitelerine göre, müşterilerinin sigorta edilebilirlik kabiliyetlerine göre bankalara verdikleri yüzde 100 teminat karşılığında kullandıkları Eximbank kredilerinde kademeli bir düşüş sağlamak. Hedefimiz hiç teminat vermemesi ama öyle bir şey de şu anda mümkün olmadığına göre kademeli bir şekilde düşürerek firmalarımızı rahatlatmak istiyoruz. Firmalarımızın kredibilitelerini, bankalardaki limitlerini başka alanlarda nakdi olarak, finansman olarak da rahat bir şekilde kullanmalarını sağlayacak bir kolaylık getirmeyi görüşüyoruz."

        Eximbank olarak ülkeleri yeniden yapılandırdıklarını ifade eden Zeybekçi, hassas bir liste yaptıklarını söyledi. Zeybekçi, "Birinci hedefimiz Doğu, Güney ve Batı komşularımız. İkinci önceliğimiz Körfez ve kültür coğrafyamız. Üçüncü önceliğimiz de Afrika. Zaten Kuzey Afrika'da tekrar gözden geçireceğiz. Öncelikle Doğu Afrika'dan başlamak üzere bu önceliklerimizde Eximbank'ın çok önemli görevleri olacağını düşünüyoruz" dedi.

        MÜSİAD'IN 26. YILINDA DA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

        MÜSİAD olarak 26 yılı geride bırakan bir dernek olduklarını dile getiren MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ise "Bu 26 yıl içinde hem Türkiye içinde hem de yurt dışındaki faaliyetlerimize koşturarak devam ediyoruz. MÜSİAD olarak yurt içinde 2 il hariç 86 noktada, yurt dışında ise 69 ülkede 165 noktada faaliyet gösterdik. Özellikle başta terör dahil olmak üzere etrafımızda çok sıkı problemlerin bir yumak olduğu bir dönem içinde MÜSİAD olarak sürdürdüğümüz tavrımızı devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ