Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mehmet Şimşek'ten Brexit açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek İngiltere’nin Brexit referandumunda Avrupa Birliği’nde kalmaya hayır demesiyle ilgili ilk yorumunu yaptı. Şimşek yorumunu Twitter'dan duyurdu.

        Tweetini İngilizce paylaşan Şimşek tweetinde, “Pandora’nın Kutusu’nu açmak istemiyordunuz ama çoktan açıldı” dedi.

        İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalıp kalmamasının oylandığı referandum sonuçlarının ardından Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli durumu yorumladı.

        Nuretti Canikli, ""Avrupa Birliği'nin dağılma süreci başlamıştır. Gemiyi ilk terk eden İngiltere oldu" dedi.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Birleşik Krallık halkının referandumla AB'den çıkma kararı aldığını belirterek, bu kararın önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

        Sonucun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Zeybekci, bu gelişmenin belki de AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğine işaret etti. Brexit’in siyasi anlamda çok önemli sonuçları olacağını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

        "Tüm Avrupa, Brüksel’den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31 bin 900 dolar olan AB ekonomisi, Birleşik Krallık'ın, AB'den ayrılması sonucu 13,4 trilyon dolara ve kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacaktır."

        Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

        "Gümrük Birliği bağlarımız olan, 20 yıldan bu yana ekonomik anlamda tam entegrasyona doğru adımlar attığımız AB ile bu ilişkimizde bir değişiklik olmayacaktır. Gümrük Birliğinin güncellenerek ekonomik birliktelik yönünde 2017 yılında önemli sonuçlara ulaşılacaktır. Birleşik Krallık açısından, referandum sonuçlarına göre siyasi ayrılma kaçınılmaz olacaktır. Ancak AB ve Birleşik Krallık arasındaki ekonomik entegrasyon hemen hemen aynı seviyede olması her iki taraf için de kaçınılmaz zorunluluktur. Hali hazırda oldukça iyi seviyede siyasi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın önümüzdeki dönemde yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi için adımlar atmaya devam edeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ