GAZETE HABERTÜRK
‘İhracatımıza etkisini müzakereler belirler’
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
Geçen yıl 10.6 milyar dolarla Türkiye’nin 2’nci büyük ihracat pazarı olan İngiltere’nin AB’den çıkmasının Türkiye’nin ihracatını sınırlı etkileyeceğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Müzakereler 2 yıl sürecek, bu sürede ne olacağı ihracata etkisini belirler” dedi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Birleşik Krallık’taki oylamadan AB’den ayrılma kararı çıkmasının ticarette sınırlı etki yaratacağı görüşünü dile getirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının yüzde 44.5’ini AB ülkelerine yaptığını belirterek, geçen yıl İngiltere’nin 10.6 milyar dolar ile en çok ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yükseldiğini aktardı. Büyükekşi, “Brexit’in ihracatımıza kısa vadede etkisi sınırlı olur. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden çıkarılmasıyla Türkiye ile İngiltere arasındaki gümrük duvarları yükselebilir. Bu da ikili ticareti ilk bakışta olumsuz etkiler. Ancak, müzakerelerde İngiltere’nin Gümrük Birliği içinde bırakılacağı ya da İngiltere ile AB arasında bir STA akdedileceğini öngörüyoruz. Önümüzde iki yıl var. Bu sürede AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğimizi de belirleyecek” dedi. Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının dörtte birini hazırgiyimin oluşturduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, “İngiltere ekonomisinin daralması bizi olumsuz etkiler. Ayrıca Türkiye AB ülkelerine ATR belgesi ile menşe kriterine bakılmaksızın vergisiz ihracat yapabiliyor. AB’den çıkarsa iki ülke arasında acilen bir mekanizma kurulmalı” diye konuştu.
'Kura önlem alınmalı'
BMD Başkanı Sami Kariyo
“Gümrük Birliği’nden kaynaklanan kazanımlarımızın devam etmesini arzuluyoruz. Ayrıca sterlinin değeri dolar ve Euro karşısında yüzde 10 düştü. Firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor.”
'Küresel riski tetikler'
DEİK Başkanı Cihad Vardan
“Şokun ardından orta vadede ticari ilişkilerin normale dönmesini bekliyoruz. Ancak bu kararın birçok dinamiği etkileyeceği çok açık. Riskler, sadece İngiltere ile sınırlı değil, diğer ülkelerdeki riskleri de tetikleyebilir.”
'Ayakkabıda avantaj var'
TASD Başkanı Hüseyin Çetin
“İngiltere’ye ayakkabı ihracatımız, 2015’te yüzde 31 kayıp yaşadı. İngiltere; İtalya, İspanya ve Portekiz’den işlem yapmadan ayakkabı alıyordu. Yeni dönemle ihracatımız yüzde 20 artar.”
TOYOTA VE FORD'U İLGİLENDİRİYOR
Birleşik Krallık, yılda 1.6 milyon otomobil üretiyor, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 40’ı AB ülkelerine. Ülkenin otomotiv ihracat geliri yılda 60 milyar sterlin. İngiltere’nin kararı Türkiye’de üretim yapan ama bu üretimi İngiltere ile doğrudan ilgili olan Toyota ve Ford fabrikalarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Gümrük Birliği’nin kuralları çerçevesinde yürüyen ticaret, tam ayrılmanın gerçekleşmesinin beklendiği 2018 yılına kadar sürecek. O tarihe kadar Gümrük Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalanırsa, durumda bir değişiklik olmayacak, ancak anlaşma sağlanamazsa İngiliz ürünlerine gümrük vergisi uygulanması ihtimali ortaya çıkacak.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.