Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gümrük kuralları Türkiye'yi de etkileyecek - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        ‘İhracatımıza etkisini müzakereler belirler’

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi

        Geçen yıl 10.6 milyar dolarla Türkiye’nin 2’nci büyük ihracat pazarı olan İngiltere’nin AB’den çıkmasının Türkiye’nin ihracatını sınırlı etkileyeceğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Müzakereler 2 yıl sürecek, bu sürede ne olacağı ihracata etkisini belirler” dedi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Birleşik Krallık’taki oylamadan AB’den ayrılma kararı çıkmasının ticarette sınırlı etki yaratacağı görüşünü dile getirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının yüzde 44.5’ini AB ülkelerine yaptığını belirterek, geçen yıl İngiltere’nin 10.6 milyar dolar ile en çok ihracat yapılan ikinci ülke konumuna yükseldiğini aktardı. Büyükekşi, “Brexit’in ihracatımıza kısa vadede etkisi sınırlı olur. İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden çıkarılmasıyla Türkiye ile İngiltere arasındaki gümrük duvarları yükselebilir. Bu da ikili ticareti ilk bakışta olumsuz etkiler. Ancak, müzakerelerde İngiltere’nin Gümrük Birliği içinde bırakılacağı ya da İngiltere ile AB arasında bir STA akdedileceğini öngörüyoruz. Önümüzde iki yıl var. Bu sürede AB ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğimizi de belirleyecek” dedi. Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatının dörtte birini hazırgiyimin oluşturduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, “İngiltere ekonomisinin daralması bizi olumsuz etkiler. Ayrıca Türkiye AB ülkelerine ATR belgesi ile menşe kriterine bakılmaksızın vergisiz ihracat yapabiliyor. AB’den çıkarsa iki ülke arasında acilen bir mekanizma kurulmalı” diye konuştu.

        'Kura önlem alınmalı'

        BMD Başkanı Sami Kariyo

        “Gümrük Birliği’nden kaynaklanan kazanımlarımızın devam etmesini arzuluyoruz. Ayrıca sterlinin değeri dolar ve Euro karşısında yüzde 10 düştü. Firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor.”

        'Küresel riski tetikler'

        DEİK Başkanı Cihad Vardan

        “Şokun ardından orta vadede ticari ilişkilerin normale dönmesini bekliyoruz. Ancak bu kararın birçok dinamiği etkileyeceği çok açık. Riskler, sadece İngiltere ile sınırlı değil, diğer ülkelerdeki riskleri de tetikleyebilir.”

        'Ayakkabıda avantaj var'

        TASD Başkanı Hüseyin Çetin

        “İngiltere’ye ayakkabı ihracatımız, 2015’te yüzde 31 kayıp yaşadı. İngiltere; İtalya, İspanya ve Portekiz’den işlem yapmadan ayakkabı alıyordu. Yeni dönemle ihracatımız yüzde 20 artar.”

        TOYOTA VE FORD'U İLGİLENDİRİYOR

        Birleşik Krallık, yılda 1.6 milyon otomobil üretiyor, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Bu ihracatın yüzde 40’ı AB ülkelerine. Ülkenin otomotiv ihracat geliri yılda 60 milyar sterlin. İngiltere’nin kararı Türkiye’de üretim yapan ama bu üretimi İngiltere ile doğrudan ilgili olan Toyota ve Ford fabrikalarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Gümrük Birliği’nin kuralları çerçevesinde yürüyen ticaret, tam ayrılmanın gerçekleşmesinin beklendiği 2018 yılına kadar sürecek. O tarihe kadar Gümrük Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık arasında yeni bir ticaret anlaşması imzalanırsa, durumda bir değişiklik olmayacak, ancak anlaşma sağlanamazsa İngiliz ürünlerine gümrük vergisi uygulanması ihtimali ortaya çıkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ