Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Milli Piyango ihalesini kim kazandı? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango'nun satışıyla ilgili açıklama yaptı. Bakan Ağbal açıklamasında Milli Piyango ihalesine yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle ön yeterlilik başvuru ve teklif verme süresinin 3 ay uzatıldığını ifade etti.

        Bakan Ağbal sözlerine şu şekilde devam etti; "Bugüne kadar 7 yatırımcı grubu tarafından ihale dökümanı alındı, diğer yatırımcılar tarafindan da ihaleye katılma yönünde talepler alınmakta. Yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle Milli Piyango ihalesine ön yeterlik başvuru ve teklif verme sürelerini 3 ay uzattık. Buna göre, ön yeterlik için son başvuru tarihi 14 Ekim 2016, teklif verme için son başvuru tarihi 8 Kasım 2016 olarak değiştirilmiştir."

        İHALEDE BİRÇOK DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

        Pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek Milli Piyango ihalesinde ön yeterlilik başvuru tarihi 14 Temmuz, son teklif verme tarihi ise 5 Ağustos olarak belirlenmişti. Açık artırma ile sonuçlandırılacak ihaleye katılım için geçici teminat bedeli, 10 milyon dolar, bilgi odası bedeli ise 20 bin dolar olarak belirlendi.

        Ön yetelilik başvuru tarihi 14 Ekim ve son teklif verme tarihi 8 Kasım olarak değişen Milli Piyango ihalesinde önemli değişiklikler yapılmıştı. Önceki ihale imtiyaz hakkı devri olarak planlanmıştı, yeni lisans hakkı ihalesi özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlendi. Aynı oyun için bir kez olan çekiliş hakkı yeni ihalede ikiye çıkarıldı. İhaleyi alan şirket peşinat tutarını yüzde 20 olarak ödeyebilecek. Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildi. Katılımcıların ihale şartlarını sağlayamaması halinde operatörlük hizmeti alabilecek, bunun önyeterlilikte sunulması gerekiyor. Dolar ya da Türk Lirası ile ödemelerin yapılacağı ihaleye dolar cinsinden çıkıldı. Yatırımcı oyun sayısını artırabilir ama oynanma koşulları Milli Piyango'nun onayına tabi olacak.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere, 06 Mayıs 2016 tarihinde "Şans Oyunlarının Lisans Verilmesi Suretiyle Özelleştirilmesi" ihalesi ilanına çıktık. Söz konusu ihaleye, yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından büyük bir ilgi gösterilmektedir. Bugüne kadar 7 yatırımcı grubu tarafından ihale dokümanı alınmıştır. Ayrıca, diğer yatırımcılar tarafından da ihaleye katılma yönünde talepler alınmaktadır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleyle ilgili hem yurtiçinde hem de yurtdışında geniş kapsamlı yatırımcı bilgilendirme toplantıları ve tanıtım çalışmalarına devam edilmektedir. İhale ilanında ön yeterlik son başvuru tarihi olarak 14 Temmuz 2016; teklif verme için son başvuru tarihi olarak da 5 Ağustos 2016 tarihlerini belirlemiştik. Gerek ihale dokümanını alan yatırımcılar tarafından, gerekse ihaleye katılmak isteyen diğer yatırımcılar tarafından Özelleştirme İdaresine müracaat edilmek suretiyle; İhaleye katılımda ortak girişim grubunun oluşturulması için ilave zamana ihtiyaç duyulması, Proje finansmanı için finans kuruluşları ile görüşmelerin devam etmesi, nedenleriyle ihale sürecine ilişkin ilave süre talep edilmiştir. Yaptığımız değerlendirmede, yatırımcıların ihale sürecine daha uygun koşullarda hazırlanabilmelerinin sağlanması, daha fazla sayıda yatırımcının ihale sürecine katılımlarına imkan tanınması ve ihalenin başarıyla sonuçlanabilmesi amacıyla, ilave süre taleplerinin karşılanmasının uygun olacağı kararlaştırılmıştır. Bu nedenle "Şans Oyunlarının Lisans Verilmesi Suretiyle Özelleştirilmesi" ihalesinde; Ön Yeterlik için Son Başvuru olan 14.07.2016 tarihi, 14.10.2016, Teklif Verme için Son Başvuru olan 05.08.2016 tarihi, 08.11.2016 olarak değiştirilmiştir"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ