Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Palandöken: Araçları yenilemek için yasal düzenlemeyi bekliyoruz - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, kamyon, kamyonet ve özel halk otobüslerinin 2016 yılı sonuna kadar ÖTV'siz yenileme müjdesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Araçlarımızın yenileme zamanı geldi. Eğer araç yenileme süresini 5 yıla yayarlarsa daha faydalı ve hakkaniyetli olacak, hem de otomobil fabrikaları yeterince araç üretebileceklerdir" dedi.

        Birçok belediyenin ulaşım ve koordinasyon toplantılarında ticari araçların kullanımına ilişkin 5 yaş sınırlaması getirdiğini belirten Palandöken, "Normalde bir aracın hurdaya ayrılma yaşı 20 iken, bazı belediyeler UKOME kararlarında 5 yaş sınırlaması getirmektedir. Örneğin bugün İstanbul'da bir ticari taksinin hizmet verme süresi trafiğe çıktığı tarihten itibaren 5 yıl. Şu an 18 bini aşkın taksinin yarısından fazlası İstanbul'da 5 yaşını doldurmak üzere. ÖTV'siz araç yenileme müjdesi esnafımızı mutlu etti" diye konuştu.

        "ÖTV DÜZENLEMESİ İLE SEKTÖR HAREKETLENİR"

        ÖTV'siz araç yenileme hakkının her 5 yılda bir olması düzenlemesinin getirilmesi halinde ilk fırsatta yaklaşık 50 bin taksinin bu imkandan yararlanmasını beklediklerini ifade eden Bendevi Palandöken, "Bu da yan sektörlerle beraber ekonomiye asgari 3 milyar liralık bir katkı sağlayacak. 2000 cc'nin üzerinde motor hacmi olan araçların vergisinin yüzde 171'e kadar çıkması nedeniyle eski araçların daha lüks araçlarla değişmesine fırsat verilecek. Bazı gelişmiş ülkelere gittiğimizde imrenerek baktığımız taksiler ülkemizde de yerli ve yabancı turistlerin hizmetinde olacak. Bu da ülkemizin imajına olumlu katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

        "HURDA ARAÇLAR DA DAHİL EDİLSİN"

        Taşıtların hurdaya ayrılması ile ilgili sürenin 31 Aralık 2014'de sona erdiğini belirten Palandöken, "Aracını hurdaya ayırmak isteyenlere de ÖTV'siz araç yenileme hakkı verilerek esnafın aracını yenilemesi sağlanmalı. 2015 yılı itibari ile 21 yaş ve üstünde kamyon, kamyonet, otobüs sayısı 540 bin aracı geçmiş. Yeni düzenlemede 20 yaşın üzerindeki araçların hurdaya ayrılabilmesine ve araçlarını ÖTV'siz yenilemesine imkân tanınmalıdır. Yenilendiği zaman ağır vasıta sektörü hareketlenecek, hurda ithalatı azalacak, devletin gelirleri azalmayacaktır" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ