Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edebilir" - İş-Yaşam Haberleri

        Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) özellikle iç talebi canlı tutmak ve yeni likidite alanları yaratmak adına yarın faiz indirimlerine devam edebileceğini belirterek, "Bu karar, hem iç talepte maliyeti düşürücü hem de faiz indirimlerine devam ederek piyasaların normal seyrini sürdüğünü göstermek adına önemli bir mesaj olabilir." dedi.

        Destek Yatırım Menkul Değerler'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çekcen, cuma günü yaşanan darbe girişimi sonrası piyasaların yeni haftaya korkulduğu kadar oynak başlamadığını ifade etti.

        Çekcen, geçen haftanın son işlem gününde yaşanan olaylar sonrası dolar/TL'nin 3.05'e dayanmasının TL'yi dolar karşında en çok değer kaybeden para birimi haline getirdiğini aktararak, "Fakat yeni haftaya başlarken TL, kurdaki gevşemeye bağlı olarak dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olarak fiyatlandı. Piyasalardaki ilk tepkiye baktığımızda normalleşmenin hızlı bir şekilde gerçekleştiğini görüyoruz. TCMB attığı likidite adımları ve verdiği ılımlı mesajların etkisi söz konusu diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

        TCMB ile bankalar arasındaki likidite transferinin miktarsal sınırının gevşetilmesi ve TCMB'nin birçok araçla gerektiğinde müdahale edebileceğini belirtmesinin TL varlıklarını ilk işlem gününde yükselttiğini dile getiren Çekcen, "Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in sabah saatlerinde piyasaları rahatlatan açıklamaları da doları 2.9500’in altına düşürdü. BIST 100 tarafındaki 80.000 üzeri açılışı ve dolar/TL tarafındaki 2.9500 altı fiyatlamayı TL varlıkları açısından olumlu karşılamak gerekiyor." yorumunu yaptı.

        "FAİZ İNDİRİMİ SONRASI DOLAR/TL'DE DÜŞÜŞLER SÜREBİLİR"

        Adnan Çekcen, TCMB'nin de özellikle iç talebi canlı tutmak ve yeni likidite alanları yaratmak adına yarın faiz indirimlerine devam edebileceğini belirterek, şunları aktardı:

        "Bu karar, hem iç talepte maliyeti düşürücü hem de faiz indirimlerine devam ederek piyasaların normal seyrini sürdüğünü göstermek adına önemli bir mesaj olabilir. Faiz indirimi sonrası dolar/TL'de düşüşler sürebilir. Ayrıca son yaşanan gelişmelere bağlı olarak Merkez Bankasından toplantı notunda yeni ifadelerin eklendiğini görebiliriz. Fakat Merkez Bankasının bu olası kararında kurdaki oynaklığında göz önünde bulundurulduğunu belirtelim. Eğer haftanın ilk işlem gününde kur tarafında yine 3.0000 seviyesi üzerinde sert bir hareket görürsek faiz indirimi pas geçilebilir. Bu noktada bugünkü ilk fiyatlamalar yarınki Merkez Bankasının kararında belirleyici olacaktır."

        Genel olarak bakıldığında ise piyasaların son gelişmelere olumlu tepki verdiğini vurgulayan Çekcen, "Ancak oynaklığın artabileceği seviyeler kur tarafında 2.9500’in üzeri olarak ön plana çıkabilir. Yani dolar/TL tarafında 2.9500’in altında kalıcılık sağlanırsa kurda kademeli olarak gevşeme sürebilir ve 2.9200-2.9000 bandına doğru bir yerleşme isteği görebiliriz. Endeks tarafında ise kritik seviye elbette 80.000-79.500 bölgesi olarak izlenebilir. Endeks tarafında bu bölge üzerinde kalıcılık sağlanırsa düşüşler sınırlı kalabilir piyasa yönünü tekrar yukarı çevirebilir. Fakat siyasi gelişmelerin daha fazla yönlendireceği bir haftaya giriş yaptığımızı belirtelim." ifadelerini kullandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ