Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor - İş-Yaşam Haberleri

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında bugün yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi bekleniyor.

        Piyasa uzmanlarıMerkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimlerine devam etmesini beklerken, Cuma günü gerçekleşen darbe girişiminin ardından biraz daha temkinli bir duruş sergileyerek koridorun üst bandında 25 baz puanlık indirim yapılması öngörülüyor.

        Merkez Bankası Para Politikası Kuru toplantısı sonrasında faiz kararını saat 14.00'da açıklayacak.

        ANKETLER NE DİYOR?

        Reuters'ın 19 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre sekiz katılımcı koridorun üst bandında 25 baz puan, altı katılımcı 50 baz puan indirim beklerken, beş katılımcı ise sabit

        tutmasını bekliyor. Katılımcıların tamamı ise politika faizi ve koridorun alt bandının sabit kalacağını öngörüyor.

        Cuma günü yayınlanan Reuters anketine katılan 18 kurumun 13'ü 50 baz puan, beşi ise 25 baz puan olmak üzere tamamı koridorun üst bandında indirim öngörüyordu. Ankete katılan kurumların tamamı politika faizin sabit tutulmasını, iki katılımcı ise koridorun alt bandında 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

        AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan 8 ekonomist, faiz koridorunun üst bandında indirim beklerken 7 ekonomist ise değişiklik öngörmüyor. Ekonomistlerden 4'ü faiz indiriminin 25 baz puan, 4'ü ise 50 baz puan düzeyinde olacağını tahmin ediyor.

        "RİSK PRİMİNİN NE KADAR DEĞİŞTİĞİNE BAKACAKLAR"

        Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez Bankasının kararını gözden geçirirken yaşananların Türkiye'nin risk primini ne kadar değiştirdiğine bakacaklarını ifade ederek, risk priminde artış yaşandığını, ancak bunun çok yüksek miktarda olmadığını söyledi.

        Kanlı, "Diğer taraftan TCMB, darbe girişiminin daha önceden beklenen faiz indirimini engellediği gibi bir izlenim de vermek istemeyecektir. Bu nedenle TCMB, üst bantta indirime 50 baz puan indirimle devam edeceğini, ancak karar metni içinde temkinli bir söylem benimseyerek faiz indirimlerinin sonuna gelindiği ya da yaklaşıldığı mesajını vererek piyasanın kaygılarını giderme yoluna gidecektir. " dedi.

        Kanlı, politik ve jeopolitik kaynaklı gelişmelerin sürekli piyasa oynaklığı yarattığı ve TL varlıklar üzerinde ek risk primi oluşturduğu bir dönemde olunduğunu da söyledi.

        "MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDEBİLİR"

        Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) özellikle iç talebi canlı tutmak ve yeni likidite alanları yaratmak adına bugünfaiz indirimlerine devam edebileceğini belirterek, "Bu karar, hem iç talepte maliyeti düşürücü hem de faiz indirimlerine devam ederek piyasaların normal seyrini sürdüğünü göstermek adına önemli bir mesaj olabilir." dedi.

        TCMB ile bankalar arasındaki likidite transferinin miktarsal sınırının gevşetilmesi ve TCMB'nin birçok araçla gerektiğinde müdahale edebileceğini belirtmesinin TL varlıklarını ilk işlem gününde yükselttiğini dile getiren Çekcen, "Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in sabah saatlerinde piyasaları rahatlatan açıklamaları da doları 2.9500’in altına düşürdü. BIST 100 tarafındaki 80.000 üzeri açılışı ve dolar/TL tarafındaki 2.9500 altı fiyatlamayı TL varlıkları açısından olumlu karşılamak gerekiyor." yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ