Yavuz BARLAS/GAZETE HABERTÜRK
FETÖ/PDY terör örgütüne bağlı bir grup askerin darbe girişimi başlattığı cuma gecesi İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yarı yıl değerlendirme toplantısındaydık. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi sunumu yapıp sorulara yanıt verdikten sonra toplantı çıkışında, yaşanan vahim gelişmelerle ilgili ilk haberler düşmeye başlamıştı. Başkan dahil herkes telefonlarına sarılmış neler olduğunu anlamaya çalışırken, ilk dakikalarda gelen her haber salondaki herkesi tedirgin etmişti. Belki de ekonomideki pozitif beklentilerle ilgili konuştuklarımızın pek bir anlamı kalmamış, içinden çıkılmaz bir kaosa doğru sürüklenecektik. Neyse ki böyle olmadı ve aradan geçen 6 günün ardından bu toplantıda öne çıkan değerlendirmeleri aktarma imkânı bulduk.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ocak-haziran döneminde yüzde 2 azalan ihracatın yılın ikinci yarısı artışa geçmesini beklediklerine dikkat çekerek “Temmuz ayında ihracat, Ramazan Bayramı tatili sebebiyle eksi gelecek. Benzer şekilde eylül ayında da Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması, eylül ihracatımızın eksi gelmesine sebep olabilir. İhracatın yıl sonunda yüzde 5 artışla 150 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Bu yıl ihracatı otomotiv ve hazırgiyim sektörü sırtladı. Otomotivde yüzde 16, hazırgiyimde yüzde 12 artış var. Kilogram başına en yüksek bedelle ihracat yapan iki sektör; 22.4 dolar ile savunma ve havacılık sektörü ve 16 dolar ile hazır giyim sektörü oldu” dedi. Toplantıdaki sunuma göre bana kalırsa en önemli nokta kilogram başına ihracatta dünyada markalarımızın olduğu, söz sahibi olduğumuz bir sektörün öne çıkmasıydı. O da elektrik elektronik. Kilogram başına ihracatını yüzde 47 artışla 4.82 dolara çıkaran sektör belli ki fiyatını artırabilmiş, daha katma değerli ürün satmış. O sektörün ardından en azından fiyat kırmak zorunda kalmamış olan diğer ana bir gemi de 16 dolarlık kilogram ihracatıyla hazırgiyim.
‘KRİZDE İHRACATÇI İYİ AKSİYON ALDI’
Büyükekşi’nin dikkat çektiği noktalar şöyle:
- AB’ye ihracat 2009 yılında yüzde 38.5’e düştüğünde AB haricindeki Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracatımızı yüzde 36’ya çıkarmıştık. Bu yıl AB’ye ihracat yine yüzde 49.3’e çıktı. Türk ihracatçısı kriz dönemlerinde nasıl bir aksiyon alacağını artık biliyor.
-İngiltere AB’den çıkana kadar ikili ticarette değişim beklemiyoruz. Ancak hem İngiltere’nin hem de AB’nin büyüme oranları bu yıl ve 2017’de yavaşlayacak. AB ve İngiltere ekonomilerindeki zayıflama ihracatımızı olumsuz etkileyebilir.
- Rusya’ya ihracat ilk yarıda yüzde 60 düşerek 764 milyon dolar oldu. Yılın geri kalanında ihracatın yüzde 20 düşüş ile 2.2 milyar dolar olmasını öngörüyoruz.
'YEŞİL PASAPORTLU İHRACATÇI 50 BİN BULUR'
İhracatçılara yeşil pasaport verilmesine ilişkin ise Büyükekşi, 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firmalar olarak bakıldığında bu kapsamda yaklaşık 63 bin firma arasından 12 bin ihracatçı olduğunu ve toplamda 50 bin yeşil pasaport verilmesini beklediklerini söyledi.
IRAK NASIN DÜŞTÜ?
Terör endişesi ile Iraklıya vize, ihracatı sert düşürdü. Büyükekşi, “Bir dönem gelenlerin 3’te 1’inin terörist şüphesi olduğu bize iletildi. Özel evrakla iş için gelenle diğerlerini ayırmaya çalışıyoruz” dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.